’Beter dan in de kliko’. West-Friezen die kleding inzamelen voor het goede doel doen mee aan GivingTuesday

Zoveel mogelijk kleding inzamelen, dat is het doel.© Archieffoto

Judit de Redelijkheid
Grootebroek

De stichting Sam’s Kledingactie, die ook in West-Friesland verschillende deelnemers heeft, doet deze dinsdag mee aan GivingTuesday. Op deze wereldwijde ’geefdag’ is het de bedoeling om zoveel mogelijk kleding en geld in te zamelen ten behoeve van de noodhulpprojecten van onder anderen Cordaid en het Armoedefonds.

Met hulp van honderden vrijwilligers in het hele land zamelt Sam’s Kledingactie op verschillende manieren herdraagbare kleding en schoenen in. Dit wordt vervolgens doorverkocht aan sorteerbedrijven. De opbrengst gaat naar het goede doel. Op GivingTuesday, dat gevierd wordt op de eerste dinsdag na Black Friday en Cyber Monday, hoopt de landelijke stichting ook zoveel mogelijk nieuwe vrijwilligers te werven die structureel of tijdens de speciale voor- en najaarsacties kleding willen inzamelen.

In West-Friesland gebeurt dat nu al op zes verschillende adressen. Onder anderen Vera Zwagerman uit Grootebroek heeft zich bij de stichting aangesloten. ,,Ik zamel al bijna veertig jaar kleding in voor Sam’s kledingactie”, vertelt zij. ,,Ik heb een vast depot op de Zesstedenweg 225 waar mensen al heel lang hun gebruikte en schone kleding kunnen brengen.”

’Beter dan in de kliko’, is haar motto. ,,Eens in de zoveel tijd komen ze het depot leeghalen en dan starten we weer opnieuw. Twee keer per jaar heb ik een zogenaamde actieweek, één keer in het voorjaar en één keer in het najaar. Ook dat levert altijd extra kleding op.”

Ook in Andijk, De Weere, Nibbixwoud, Twisk en Wervershoof zitten vrijwilligers. Hun adressen én meer informatie over de stichting zijn te vinden op www.samskledingactie.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen