The Very 80’s maken van hun verjaardag knalfeest

,,Zangeressen Andrea Plasier en Janina Greven beschikken over een geweldig volume”.© Foto Jaap van der Pijll

Hugo Miedema
Hoorn

Tja, wat moet je zeggen over een optreden van een jarige band, dat vanaf de eerste tonen een feestje is. Nou, een feestje? Het was compleet feest!

The Very 80’s bestaan twintig jaar en dat willen ze vieren. Muzikanten van de afgelopen twintig jaar zijn benaderd om voor deze gelegenheid nog eens mee te spelen. In het antwoord klonk geen aarzeling: ‘Natuurlijk!’.

Het enige bandlid van het eerste uur is oprichter en drummer Léon Schuld. Voor de pauze wordt hij bijgestaan door de zanger, waarmee hij de meeste optreden heeft verzorgd: Cor Dol.

Prachtige stemmen

De zangeressen Andrea Plasier en Janina Greven zijn de sidekicks van Cor, al dekt die aanduiding de lading volstrekt niet. Zodra de twee vrouwen beginnen, is het duidelijk: zij kunnen zingen! Wat een prachtige stemmen bezitten de twee en het volume dat ze weten te produceren is indrukwekkend.

Het repertoire van de ‘oude’ bezetting is afwisselend en heel divers: hardrock (‘Highway To Hell’), pop (Madonna) en rap (‘Pump Up The Jam’). Bij het begin blijkt dat een soundcheck in een lege zaal een heel andere uitwerking heeft dan wanneer de zaal uitverkocht is, zoals nu bij de band. De balans is even ver te zoeken, maar de geluidsmensen weten dat snel te corrigeren.

(Tekst gaat door onder de foto)

Muziekplezier op popodium Manifesto.© Foto Jaap van der Pijll

Na de pauze speelt de band in haar huidige bezetting. De muziek is minder afwisselend, vooral disco. Vanaf het balkon is de deinende zaal beneden goed te observeren en het valt direct op: niemand staat stil. Het is één deinende massa. Hoewel uitverkocht, is er voldoende ruimte om te dansen en die wordt door sommigen volledig benut.

Het is een groot feest en de wisselwerking tussen band en publiek is aanstekelijk. Zowel voor de pauze, als daarna zie je het plezier bij de muzikanten er vanaf spatten. Als een omgekeerde bierdouche vliegt dat de zaal in en het besmet de toehoorders met een soortgelijke blijheid en energie.

Bier

In rap tempo wordt het repertoire afgewerkt en niemand heeft de tijd even uit te puffen. Het bier vloeit rijkelijk en er wordt gedanst, geslepen en gerock’n’rollt. Alle ruimte wordt gebruikt en vooraan bij het podium dansen de mensen over de volle breedte door de zaal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Leden van The Very 80's op het podium van Manifesto.© Foto Jaap van der Pijll

De muzikanten weten waar ze mee bezig zijn en de interactie met het publiek werkt aanstekelijk. Er wordt naar bekenden gezwaaid, tijdens een nummer even snel op een selfie, een pose voor de videograaf: iedereen krijgt de aandacht. En iedereen heeft een fantastische avond, die natuurlijk veel te vroeg stopt.

Muziek

Jubileumconcert The Very 80’s Bijgewoond op vrijdagavond in Manifesto Hoorn.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen