Thuisplassen is verboden bij Westend. Genieten maar ook knarsetanden in Het Park
Musicalvereniging Westend tijdens de uitvoering van Urinetown.© Foto Hans de Groot
Musicalvereniging Westend bracht dit weekend vier keer de musical ‘Urinetown’ op de planken. De troef van Westend in deze musical is de dubbele cast, twee sets acteurs werken aan hetzelfde script.
De voordelen zijn evident: meer mensen zijn tegelijkertijd met hun hobby musical bezig en nieuwe aanwas kan groeien.
Het verhaal zelf is niet zo diep, het vertelt van een armetierig stadje waar water schaars is en thuisplassen daarom verboden. Alleen het gebruik van openbare toiletten mag nog, maar de prijzen daarvan stijgen voortdurend.
Plassen wordt zo voor de armen een luxe. Het geïnde geld komt in de zakken van een schimmige firma, Pies en Harmonie, geleid door Reinhard Kleinhart (Manje Dijkema) en daar bestaat een connectie met de minister (Ilse van Oosten). Zij zal morgen de Tweede Kamer laten voorstemmen en vertrekt daarna met een zak geld naar Rio. Dat gaat nog even niet door, want de jonge assistent-toiletbeheerder Bobby Goud (Thomas Andrioli) roept de revolutie uit nadat zijn vader is afgevoerd naar Zeikstad, de imaginaire strafkolonie. Hijzelf wordt verliefd op Lot Kleinhart – dochter van – hier gespeeld door Laura Karel.
Natuurlijk wordt er illegaal geplast, agenten Knuppel (Johan Hofman) en Hoederhok (Annette Langedijk) doe hun uiterste best dat te voorkomen, dan wel te bestraffen. Met dit verhaal kwam Westend spetterend op de planken. Het is niet wat je noemt een fijn verhaal, maar het zal vol met leuke woordgrappen en verwijzingen. Om alle verwijzingen naar andere musicals en de tegenwoordige tijd is goed mogelijk.
Nazi-Duitsland
Maar het verhaal brengt ook connotaties naar optreden van verderfelijke regimes in woord en beeld. Rust twee agenten uit met een lange leren jas, een pet-met-klep en een wapenstok en de link met Nazi-Duitsland of het Rusland van Stalin ligt voor het grijpen. Overtreders worden vernietigd, dat is knarsetanden. Zie hoe een minister onder druk wordt gezet, geen mondkapjes deze keer, maar toch.
Het is de grote verdienste van de musicalvereniging dat deze schurende gedachten telkens weer worden opgelost. Door een goed gezongen lied, een ‘grote’ scene of een prima ballet en steeds toepasselijke bewegingen. De toeschouwer wordt door het verhaal geleid door twee vertellers, agent Knuppel en Kleine Eefje (Els Thorn). Mooie constructie.
De begeleiding door het Grand Circle Orchestra met dirigent Bas Jongsma was uitstekend, aan de scenes aangepast.
Musical
’Urinetown’ door Musicalvereniging Westend. Bijgewoond op zaterdagmiddag in Schouwburg Het Park te Hoorn.