Scheidsrechter gestaakte wedstrijd HSV-Saenden reageert: ’Er zijn grenzen overschreden door mensen van Saenden’

© Foto ANP

Robin Kaandorp
Zaandam

Hij is al 35 jaar KNVB-scheidsrechter en werd om zijn staat van dienst geëerd door de voetbalbond. En ook voor hem was het uitzonderlijk wat er gebeurde.

Fatih Özyar wil alleen duidelijk iets rechtzetten wat betreft het staken van de wedstrijd tussen HSV en Saenden (zondag tweede klasse A) van afgelopen zondag. „Laat ik vooropstellen dat ik het heel jammer vind dat ik heb moeten staken. Dat is iets wat mij ook maar zelden overkomen is. In al die jaren misschien twee of drie keer.”

De schuld ligt volgens de Zaanse scheidsrechter niet hem, zoals er bij Saenden werd gezegd, maar bij de Wormerveerders. „Vanaf de aftrap tot het moment dat ik de wedstrijd stillegde, heeft Saenden tegen bijna alle beslissingen geprotesteerd en op een gegeven moment werd er een grens overschreden. Er werd vanaf de bank niets gedaan om dit gedrag te corrigeren.”

In de 32e minuut kreeg Dwayne Hijstek (Saenden) zijn tweede gele kaart, nadat hij in de ogen van de scheidsrechter opzichtig treuzelde met ingooien. „Ik had hem al gemaand op te schieten, maar dat hielp niet. Op dat moment dacht ik: bekijk het ook maar en gaf ik geel.”

Het leidde tot verhitte reacties en tot opmerkingen aan het adres van de scheidsrechter. „Een aantal daarvan ging echt veel te ver. Daarom heb ik nog twee keer rood gegeven.”

Toch was Özyar niet van plan het duel meteen te staken. „Na wat er allemaal gezegd werd, besloot ik tot een afkoelingsperiode en heb de twee aanvoerders bij mij geroepen met de vraag: wat willen jullie? Saenden wilde echter alleen maar verder met elf tegen elf, maar daar ging ik natuurlijk niet mee akkoord. Ik heb ze daarna teruggestuurd naar hun teams en vijf minuten de tijd gegeven om te beslissen wat zij wilden.”

In plaats van de aanvoerder, kwam trainer Guillaume Groot van Saenden naar de kleedkamer van Özyar. „ Als hij had gezegd: sorry voor wat er gebeurd is, dan hadden we verder gegaan, maar het bekritiseren ging alleen maar door. Op dat moment besloot ik de wedstrijd te staken. En geloof me: ik vind dat heel vervelend. Ik zit er nu nog mee, maar er zijn grenzen overschreden.”

Morgen fluit hij Westfriezen - Vios W in dezelfde klasse. „Wat vervelend is, is dat er nu een beeld is ontstaan over mij dat niet terecht is. Maar ik ga gewoon verder met mijn hobby. Ik ben juist blij dat ik dit al zoveel jaren kan doen.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen