Van der Burg: druk groeit op Italië om asielzoeker te registreren

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De druk groeit op EU-landen waar veel asielzoekers aankomen om die niet langer ongeregistreerd door te sturen naar bijvoorbeeld Nederland, zegt staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel). Daarom heeft hij toch hoop volgende maand "tot goede afspraken te gaan komen". Bij het overleg met zijn EU-collega's van vrijdagavond zat dat er nog niet in.

Van der Burg bespeurde eerder op de dag al meer en meer bijval in andere EU-landen voor extra bewaking van de Europese buitengrenzen om de instroom van asielzoekers te beperken. Dat is een van de zaken waar Nederland op hamert om de komst van asielzoekers naar Europa eindelijk in goede banen te leiden. Dat lukt al jaren niet omdat de EU-landen het niet eens kunnen worden over de verdeling van de lasten.

Het overleg van vrijdag was belegd omdat Italië en Frankrijk het weer aan de stok hadden gekregen over de omgang met een reddingsschip vol migranten. Italië en andere landen aan de EU-grens vinden dat vooral noordelijke landen te weinig asielzoekers van hen overnemen en weren bijvoorbeeld hulpschepen met bootvluchtelingen uit hun havens. Maar Italië is te verstaan gegeven dat het die wel degelijk uit de brand moet helpen, zegt Van der Burg. Italië heeft dat niet met zoveel woorden beloofd, maar "het ook niet tegengesproken", zegt zijn Tsjechische collega, die de vergadering leidde.

Nieuw actieplan

De migratieministers stemden ook allemaal in met een nieuw actieplan van de Europese Commissie. Maar dat bevat weinig nieuws, menen deskundigen. Over twee weken komen ze weer bijeen en dan moeten er nieuwe voorstellen van de commissie liggen. Daar verwacht hij wel wat van, want de lidstaten voeren ook de druk op de commissie op en "het was opvallend hoe strak die erin zat".

Nederland peinst er in de tussentijd niet over om Italië en co tegemoet te komen en bijvoorbeeld asielzoekers van deze landen over te nemen. "Eerst moeten landen hun afspraken nakomen en moeten we zien dat ze die echt waarmaken." Bovendien kan dat niet "zolang wij in Nederland zoveel mensen hebben dat we het niet aankunnen", aldus Van der Burg.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.