Hoornse deurwaarder uit ambt gezet vanwege fouten. Herald Bouwhuis: ’Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid’

Herald Bouwhuis: ’Ik loop niet weg voor mijn verantwoordelijkheid.’© Foto Marcel Rob

Leo Blank
Hoorn

Herald Bouwhuis (58) moet zijn werkzaamheden als gerechtsdeurwaarder gedwongen staken. De Kamer voor Gerechtsdeurwaarders heeft hem voor vijf jaar uit zijn ambt gezet vanwege ontoelaatbare onrechtmatigheden in de bedrijfsvoering. Bouwhuis gaat in hoger beroep bij het Gerechtshof Amsterdam en komt met een schadeclaim ’tot wel een miljoen euro’ als hij gelijk krijgt.

Bouwhuis, 34 jaar gerechtsdeurwaarder, werd eerder dit jaar geschorst in afwachting van een onherroepelijke uitspraak van de rechter. Het hoger beroep dient 22 december.

Bouwhuis, tot twee jaar geleden met Henk Smit vennoot in deurwaarderskantoor Bouwhuis & Smit BV aan de Van Dedemstraat, opereerde sindsdien als solopraktijk vanuit een huurpand aan de Dr. C.J.K. van Aalstweg. Maar dat kantoor is sinds 14 oktober gesloten. Ook heeft hij zelf zijn ontslag ingediend als gerechtsdeurwaarder en bij koninklijk besluit is dat verleend op 14 november.

Toch vecht hij de uitspraak aan: „Ik wil dat mijn naam wordt gezuiverd. Niemand heeft door mijn fouten financiële schade geleden. Ik start een incasso- en juridisch adviesbureau in combinatie met een online-veilingkantoor. Met de klemtoon op sociaal verantwoord incasseren. De maatschappij heeft geen behoefte meer aan deurwaarders die snel naar een dagvaarding grijpen en hoge kosten rekenen.”

Tekorten

Het balletje kwam op 27 januari 2021 aan het rollen toen Bureau Financieel Toezicht ontdekte dat er tekorten waren op de zogeheten derdenrekening van Bouwhuis Incasso-Deurwaarders BV. Daarop stort een deurwaarder geld dat binnenkomt als vorderingen van schuldeisers worden betaald. Die opdrachtgevers huren een gerechtsdeurwaarder in om onwillige klanten aan te sporen om een nota te voldoen.

Op die derdenrekening mag geen negatief saldo ontstaan. Bij Bouwhuis werden vorig jaar en dit jaar tekorten ontdekt. Op 25 april 2022 waren die opgelopen tot ruim 38.000 euro. Volgens Bouwhuis was dat bedrag door een tussentijdse storting al teruggebracht tot €13.000. De onrechtmatigheden leidden tot twee schorsingen. De eerste op 8 oktober vorig jaar van een maand, de tweede op 25 april 2022 tot een onherroepelijke uitspraak, na het hoger beroep dus van het hof.

Bouwhuis erkent de fouten, maar zegt dat negatieve saldi snel werden aangezuiverd. „Automatische afschrijvingen van griffierechten heb ik per ongeluk door laten lopen. Zo ontstonden tekorten.”

„Een tekort op een derdenrekening is een doodzonde”, oordeelt jurist Jolanda de Groot van Bureau Financieel Toezicht echter: ,,De samenleving moet er op kunnen vertrouwen dat het geld daar veilig is.”

Lees ook: Vernietigend oordeel tuchtkamer over kantoor Bouwhuis uit Hoorn. ’Deze deurwaarder opereert alsof hij boven de wet staat’

Zwaar middel

Ontzetting uit het ambt door de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders komt weinig voor. In 2020 werd de zwaarste sanctie vier keer opgelegd, vorig jaar één keer. Lichtere sancties zijn waarschuwingen, berispingen, geldboetes en schorsingen. In 2020 werden 623 klachten ingediend tegen gerechtsdeurwaarders, vorig jaar 600.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen