Zaanstad draait de duimschroeven aan in drie gebieden om overlast op straat tegen te gaan: ’Veiligheidsgevoel vergroten’

De Gedemte Gracht in Zaandam is één van de gebieden waar het straks makkelijker is om personen de toegang te weigeren.© Foto Pascal Fielmich

Daan Keijzer
Zaandam, Assendelft

Omdat het uitdelen van boetes niet werkt om overlast op straat te beperken, breidt de gemeente Zaanstad het beleid om personen de toegang tot bepaalde gebieden te ontzeggen uit. Het gaat om het centrum van Zaandam, de omgeving van De Tref en het Kaaikhof in Assendelft. De maatregel geldt vanaf 1 december.

De verblijfsontzegging is een handhavingsinstrument waarmee iemand de toegang voor een bepaald gebied en voor een bepaalde periode kan worden ontnomen. Overlastgevers kunnen 3, 6 of 12 weken de toegang tot deze gebieden ontzegd worden. Net als de politie krijgen de Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (boa’s) de mogelijkheid om verblijfsontzeggingen op te leggen. „Mensen moeten zich veilig voelen op straat”, beargumenteerd burgemeester Jan Hamming de strenge aanpak. „In het centrum van Zaandam, bij het Kaaikhof en bij De Tref zijn er mensen die veel overlast geven.”

Het gaat dan onder andere om hinderlijk en grensoverschrijdend gedrag, vandalisme, geluidsoverlast, gebruik van verdovende middelen (drugs, alcohol, lachgas), geweld en intimidatie.

De afgelopen tijd kon de politie de verblijfsontzegging al opleggen in het centrum van Zaandam. Alleen al het uitdelen van een waarschuwing van een verblijfsontzegging had regelmatig het gewenste effect. De overlastgever verlaat namelijk het gebied en is over het algemeen minder snel geneigd om dezelfde overtreding opnieuw te begaan, aldus de gemeente. Na een waarschuwing krijgen overlastgevers nog één kans, treden ze in herhaling dan wordt een verblijfsontzegging opgelegd. Als de persoon dan alsnog in het gebied komt, wordt diegene aangehouden en volgt een proces-verbaal. De strafrechtelijke afhandeling ligt vervolgens bij het Openbaar Ministerie.

Veiligheidsgevoel

„Zowel politie als gemeentelijk handhavers merken dat alleen het uitdelen van boetes niet werkt”, merkt Hamming op. „We verwachten dat de verblijfsontzegging wel kan helpen om deze overlast tegen te gaan. Wij denken daarmee het veiligheidsgevoel op straat te vergroten. Als een waarschuwing wordt opgelegd aan een jongere, dan wordt het moment meteen gebruikt om contact te leggen, met zowel de persoon als diens familie. Gekeken kan dan worden of er extra zorg of ondersteuning nodig is om dit gedrag te voorkomen. Daarmee werkt deze maatregel niet alleen repressief maar ook preventief.”

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.