Gemeenteraad Purmerend neemt het op voor dode vissen

Dode vissen.© Archieffoto Astrud Wildschut

Bas Beekman
Purmerend

Door werkzaamheden van het Hoogheemraadschap sterven veel vissen in Purmerend. Met een motie probeert de gemeenteraad daar verandering in te brengen.

De raad van Purmerend wees donderdagavond het college erop dat de gemeente verantwoordelijk is voor het dierenwelzijn in de stad. Bewoners van de wijk Weidevenne reageerden eerder dit jaar verontwaardigd op de werkzaamheden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier die met apparatuur bij het schonen van de sloot tientallen vissen doodde.

Al meerdere keren heeft het college dit aangekaart bij het HHNK, maar iedere keer lijken de problemen terug te komen. Een motie van GroenLinks, D66, Fractie Schaaij, Leefbaar Purmerend, PvdA en de PVV moet daar verandering in brengen.

De partijen verzoeken het HHNK om met een verbetervoorstel te komen om de aantasting van dierenwelzijn bij de werkzaamheden van het waterschap zo veel mogelijk tegen te gaan. Astrud Wildschut van D66 zocht een unaniem signaal van de gemeenteraad naar het HHNK: „Het college beantwoordt de vragen zo goed als het kan, maar de verantwoordelijkheid voor het schoonmaken van het water ligt bij het waterschap. Daar wordt gedacht dat alleen wij ons druk maken over het welzijn van de vissen. Met deze motie kunnen we aantonen dat de hele raad zich hierover bekommert.”

Albers van Gemeente Belangen Purmerend wilde in eerste instantie een onderzoek zien waaruit bleek dat de dode vissen daadwerkelijk door het HHNK waren veroorzaakt. Uiteindelijk steunde zijn partij de motie alsnog, waardoor die unaniem werd aangenomen. De griffie gaat het verzoek van de raad aan het algemeen bestuur van het HHNK sturen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.