Rob Klaucke na maand weer weg als raadslid: benoeming was bedoeld om een punt te maken

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Rob Klaucke heeft na welgeteld een maand zijn ontslag ingediend als raadslid van PB21. Zijn benoeming in oktober bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de Purmerendse gemeenteraad een vooropgezet plan om zijn ongenoegen over de politieke gang van zaken te ventileren. Eerder werd hij door de gemeenteraad niet toegelaten als commissielid.

Klaucke probeerde begin dit jaar namens PB21 commissielid te worden, maar dat lukte niet. Volgens toenmalig burgemeester Don Bijl was er sprake van belangenverstrengeling, omdat Klaucke actief is als journalist bij online nieuwsplatform Regio Purmerend. Als commissielid zou hij toegang krijgen tot vertrouwelijke stukken, die ook voor hem als journalist interessant zouden kunnen zijn. Klaucke en raadslid Harry Poppelier pikten dat niet en vroegen zelfs de minister om het raadsbesluit te vernietigen, maar tevergeefs.

Vorige maand maakte Poppelier echter bekend op te stappen als raadslid, uit onvrede over de gang van zaken rond Klaucke. En die werd naar voren geschoven als zijn opvolger. Over het toelaten van een raadslid kan de gemeenteraad niet stemmen, dus die benoeming ging wel door. Alleen legde Rob Klaucke daar donderdag tijdens de raadsvergadering zelf een bom onder met zijn aankondiging te stoppen als raadslid. Hij wilde met zijn benoeming de kromme gang van zaken onder de aandacht brengen: als commissielid kon hij voor veel partijen niet door de beugel vanwege zijn verschillende petten, maar als raadslid mocht hij vervolgens wel aan de slag.

Bakker op de hoek

Volgens hem heeft de gemeenteraad zich op een hellend vlak begeven door hem eerder dit jaar niet te benoemen als commissielid. Dan zou ook ’de bakker op de hoek’, die misschien niet zo populair is, geweigerd kunnen worden als commissielid. Klaucke is naast journalist ook werkzaam in de beveiliging, en stelde dat hij als burger zijn steentje wilde bijdragen aan de lokale politiek. ,,Als het niet linksom gaat, dan maar rechtsom’’, zei Klaucke donderdag bij zijn bekendmaking.

Klaucke zei dat de vorige maand vertrokken Harry Poppelier de raadszetel van PB21 weer inneemt. Zelf zou hij in de toekomst nog wel aan de slag willen als commissielid. ,,Momenteel gaat dat niet, omdat we het maximum van drie commissieleden al hebben. Maar als er een plek vrijkomt, wil ik die weer innemen. Ik hoop dat de gemeenteraad in dat geval iets heeft geleerd van het verleden.’’

Lees ook: Journalist Rob Klaucke na afwijzing als commissielid nu in beeld als raadslid voor Purmerend: PB21-voorman Harry Poppelier dient ’boos en gefrustreerd’ zijn ontslag in

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.