’Laat je je sleutel in de fiets zitten, hangt er een briefje waar je die vindt.’ Fiets staat veilig op station Grootebroek/Bovenkarspel

De toezichthouders.

Tanja Koopen
Bovenkarspel

De fietsenstalling op het station van Grootebroek/Bovenkarspel blijft komend jaar beveiligd met toezichthouders. Daar staat je fiets zeker vier dagen veilig.

Jos van Galen en Rob van Dijk van WerkSaam zijn toezichthouders die sinds begin dit jaar een oogje in het zeil houden op het terrein van het station Bovenkarspel/Grootebroek. Zij zijn tevens aanspreekpunt voor treinreizigers, houden het gebied rondom het station school en verlenen waar nodig hulp.

Dat bevalt dusdanig dat de gemeenteraad donderdagavond vrij probleemloos 55 mille uittrok om ook volgend jaar een vorm van beveiliging overeind te houden. Geen vijf dagen in de week zoals nu, maar vier dagen tussen acht uur ’s ochtends en drie uur ’s middags wordt toezicht gehouden. De vrijdag, de dag waarop het volgens de toezichthouders zelf relatief rustig is op het station, valt uit kostenbesparing af.

Preventief

Evaluatie door WerkSaam heeft namelijk uitgewezen dat de aanwezigheid van de toezichthouders het aantal fietsendiefstallen terugdringt en preventief werkt. Wel werd vanuit de raad gesteld dat de toezichthouders er niet altijd zijn op de piekmomenten qua diefstallen en dat 44 fietsendiefstallen tegengaan voor een bedrag van 55 mille wel vrij hoog is.

(Tekst gaat door onder de foto)

Cameratoezicht op het station Bovenkarspel/Grootebroek.© Archieffoto

Maar het project heeft ook andere kanten. De aanwezigheid van toezichthouders geeft reizigers een veilig gevoel en vertrouwen, terwijl cliënten met afstand tot de arbeidsmarkt de kans krijgen om onder begeleiding vaardigheden aan te leren, waardoor ze een grotere kans maken op betaalde arbeid. Ook worden met name oudere reizigers geholpen bij het inchecken en het vinden van de juiste trein.

Uit de evaluatie blijkt wel dat ook de toezichthouders graag zien dat boa’s of politie vaker langskomen. Zo nu en dan is er overlast van hangjongeren. Ook is er behoefte aan een vaste keet met wat meer comfort. De plannen om ook een reparatieservice op het station op te zetten, zijn niet van de grond gekomen. Wel zou kunnen worden gekeken of het toezicht ook kan worden uitgebreid naar het station Bovenkarspel Flora.

Lees ook: Ze zijn niet te missen in hun felgele jassen. Jos en Rob houden toezicht op het station Bovenkarspel-Grootebroek. ’Mensen zijn blij dat we er zijn’

Evaluatie

De raad had weinig problemen met de gevraagde 55 mille. Wel stelde de VVD voor om bij een volgende evaluatie te bekijken of het toezicht weer naar vijf dagen terug zou moeten. Eén raadslid is in elk geval laaiend enthousiast, zo stelde hij in de raadsvergadering. Jeroen Essen (ODS) kwam zelf met de trein op het station aan en merkte dat hij zijn fietssleutel kwijt was. Die had hij klaarblijkelijk in zijn fiets laten zitten, want daar hing een briefje aan met de mededeling dat hij zijn sleutel in de keet van de toezichthouders zou aantreffen. Voor hem kan het project dus zeker niet meer stuk.

Lees ook: Stede Broec: ’WerkSaam voor bewaakte fietsenstalling’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen