Marineschip Zr.Ms. Pelikaan in Paramaribo voor 47ste Onafhankelijkheidsdag. Nederland benadrukt hernieuwde militaire samenwerking met Suriname

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan in de haven van Paramaribo.© Foto Defensie

Casper Duin
Den Helder

Het Nederlandse marineschip Zr.Ms. Pelikaan is momenteel in Suriname ter gelegenheid van de 47ste Onafhankelijkheidsdag (Srefidensi). Het ondersteuningsschip voor het Caribisch gebied is vanuit Curaçao gekomen en ligt tot en met zaterdag in de haven van Paramaribo.

Opvarenden van de Pelikaan nemen vrijdag deel aan de militaire parade vanwege Srefidensi. Ook Directeur Internationale Militaire Samenwerking brigadegeneraal Jan Blacquiere is hierbij aanwezig. Defensie benadrukt met de aanwezigheid bij Srefidensi het belang dat het hecht aan de hernieuwde militaire samenwerking met Suriname.

Na het bezoek varen drie Surinaamse militairen mee naar Curaçao voor een periode van drie weken. Zo kunnen ze ervaring opdoen aan boord van een Nederlands marineschip, van elkaar leren en de samenwerking verbeteren.

Beide landen willen de militaire samenwerking de komende jaren verder versterken. Zo is het de bedoeling om in 2023 en 2024 de jungletraining in Suriname te houden. Daarbij wordt nog intensiever met het Surinaams Nationaal Leger samengewerkt. Ook wil Nederland weer een bijdrage te leveren aan de Surinaamse civiele-militaire gezondheidszorgmissie Gran Mati in 2023. Ook op het gebied van opleiding en training worden de banden aangehaald.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.