VN-mensenrechtenchef wil dat Iran stopt met geweld tegen betogers

ANP Producties | Bron: ANP
Genève

VN-mensenrechtenchef Volker Türk roept Iran op tot het beëindigen van het "onnodige en disproportionele gebruik van geweld" tegen betogers in het land. Ook wil hij dat de machthebbers luisteren naar de "moedige" Iraniërs die voor verandering pleiten.

De nieuwe VN-chef sprak in zijn eerste toespraak tot de raad van een "duizelingwekkend aantal" arrestaties en een "volwaardige mensenrechtencrisis". Volgens de Verenigde Naties zijn circa 14.000 mensen opgepakt. Türk vindt het ook onacceptabel dat bij de betogingen meer dan driehonderd doden zijn gevallen. Het door hem gemelde dodental zou een voorzichtige schatting zijn.

De VN-mensenrechtenraad is donderdag bijeengekomen om de situatie in Iran te bespreken. De leden praten over het instellen van een internationaal onderzoek. Teheran hekelt de bijeenkomst. De Verenigde Staten en Europese landen die hebben aangedrongen op het overleg "beschikken niet over de morele geloofwaardigheid om anderen te prediken over mensenrechten en om een ​​speciale zitting over Iran te vragen", zei een Iraanse vertegenwoordiger tegen de raad.

De onrust in Iran ontstond halverwege september na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Zij overleed nadat ze was opgepakt voor het overtreden van de strenge, religieuze kledingvoorschriften die in Iran gelden. Volgens haar familie stierf ze door geweld, Iraanse onderzoeken wijzen naar ziekte. Türk zegt zorgen te hebben dat de onderzoeken naar de doodsoorzaak niet voldoen aan internationale normen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.