Oekraïense kerncentrales weer aan het stroomnet gekoppeld

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

De drie kerncentrales in Oekraïne die nog onder Oekraïense controle staan zijn weer aan het stroomnet gekoppeld, heeft het ministerie van Energie donderdag gezegd. De centrales werden woensdag automatisch losgekoppeld na beschietingen door Rusland.

"Na de veelvuldige beschietingen van woensdag zijn medewerkers er vanochtend in geslaagd om de drie kerncentrales weer aan het stroomnet te verbinden", aldus het ministerie. De centrales leveren naar verwachting vanaf donderdagavond weer elektriciteit.

De VN-Veiligheidsraad kwam woensdagavond op verzoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski bijeen voor een spoedzitting. Zelenski vroeg de raad zich hard uit te spreken tegen de voortdurende Russische aanvallen op het Oekraïense energienetwerk. Daardoor is in veel plaatsen de stroom uitgevallen. Dat leidt ook tot problemen met de drinkwatervoorziening en de verwarming. Zelenski noemde de aanvallen "misdaden tegen de menselijkheid" Ook nodigde hij de Verenigde Naties uit om een missie te sturen om de schade van de aanvallen te onderzoeken.

Zaporizja

Het hoofd van de Oekraïense kernenergiemaatschappij Energoatom Petro Kotin zei donderdag dat Rusland met de beschietingen op de kerncentrales een "nucleaire en radioactieve catastrofe" riskeerde. Volgens Kotin was het voor het eerst in veertig jaar dat alle kerncentrales losgekoppeld waren.

De kerncentrale in de provincie Zaporizja, die sinds begin maart onder controle van Rusland staat, ontving woensdag geen stroom, zegt Kotin. Hierdoor moest de grootste kerncentrale van Europa overschakelen op reservedieselgeneratoren. De centrale heeft nu weer externe stroom voor zijn koelsystemen. "Rusland moet zich voor deze schaamteloze misdaad verantwoorden", aldus het hoofd van Energoatom.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.