Omroeppensioenen gaan 13,6 procent omhoog. Tienduizenden mensen profiteren daarvan

Het pensioen voor omroepmedewerkers stijgt met 13,5 procent.

Ronald Frisart
Hilversum

Omroeppensioenen gaan met ingang van 1 januari met 13,58 procent bruto omhoog. Dat laat pensioenfonds PNO Media weten. Het fonds is gevestigd in Hilversum

De verhoging geldt zowel voor de uitkeringen aan mensen die al zijn gepensioneerd als voor de pensioenrechten die nog werkende deelnemers tot 31 december dit jaar hebben opgebouwd. De verhoging houdt verband met de inflatie van september vorig jaar tot en met september dit jaar (die was 17,16 procent volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek).

Per 1 augustus dit jaar verhoogde PNO Media de uitkeringen en de opgebouwde rechten al met 2,57 procent vanwege de inflatie september 2020-september 2021.

Overgangsregels

De forse verhoging per 1 januari is mogelijk dankzij de overgangsregels waartoe de Tweede Kamer heeft besloten op weg naar het nieuwe pensioenstelsel. Wettelijk mag een fonds pas tot indexatie (verhoging) overgaan als de zogeheten beleidsdekkingsgraad (over de voorgaande 12 maanden) 110 procent of hoger is, in de overgangsregeling mag dat al vanaf 105 procent. Bij een dekkingsgraad van 105 procent heeft een fonds voor elke euro aan huidige en toekomstige pensioenen 1,05 euro in kas.

Overigens zit PNO Media in beide gevallen daarboven. De beleidsdekkingsgraad op 31 oktober was 118,9 procent en de actuele dekkingsgraad (over één voorgaande maand) 130,6 procent.

Niet hele inflatie

Toch zijn de overgangsregels van belang: PNO Media mag de pensioenuitkeringen en -rechten nu meer verhogen dan onder de oude regels had gemogen. Voor elke verhoging moet een pensioenfonds een beroep doen op het vermogen. Om dat beroep te beperken en ook na 1 januari sterk genoeg te blijven, heeft het bestuur van PNO Media besloten niet de hele inflatie van ruim 17 procent te compenseren, maar wel een groot deel: 13,58 procent.

PNO Media telt rond 10.000 gepensioneerden, zo’n 20.000 werkenden die rechten opbouwen en ongeveer 35.000 mensen die in het verleden pensioenrechten bij het fonds opbouwden. Van de verhoging zijn twee kleine groepjes uitgesloten: deelnemers aan de PNO Life Cycle-regeling en aan de PNO Netto Pensioenregeling. Samen zijn dat slechts enkele honderden mensen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen