Chinese stad deels in lockdown na protesten bij iPhone-fabriek

ANP Producties | Bron: ANP
Zhengzhou

Autoriteiten in de Chinese stad Zhengzhou hebben een lockdown van vijf dagen aangekondigd voor delen van de stad. Meer dan zes miljoen inwoners, ongeveer de helft van de bevolking, worden door de maatregel getroffen. De lockdown gaat vrijdag om middernacht in en komt na protesten waarbij werknemers van een iPhone-fabriek in de stad botsten met beveiligers en politie.

Vanwege de nieuwe lockdown mogen inwoners van het centrum van Zhengzhou het gebied alleen nog verlaten met een negatieve PCR-test en toestemming van de autoriteiten. Ze moeten ook zoveel mogelijk binnen blijven. Inwoners van acht andere districten van de stad moeten dagelijks een coronatest afnemen. Volgens berichten op sociale media proberen inwoners van Zhengzhou massaal de stad te verlaten en heerst er grote drukte op de treinstations.

De iPhone-fabriek in de stad is eigendom van het Taiwanese Foxconn, dat ook andere apparaten voor het Amerikaanse techbedrijf Apple maakt. Werknemers van de fabriek, die op het fabrieksterrein wonen, stroomden woensdag in de vroege uren de slaapzalen uit en raakten slaags met de bewakers. Het protest brak uit over onbetaalde lonen en de angst voor verspreiding van het coronavirus. De fabriek werd in oktober door een corona-uitbraak getroffen, die ondanks strenge maatregelen nog altijd niet onder controle is.

Nieuwe infecties

In Zhengzhou werden donderdag 675 nieuwe infecties geregistreerd. In heel China werden donderdag rond de 31.500 besmettingen genoteerd. Dat is een nieuw record voor het land dat met zeer strenge maatregelen het coronavirus probeert te bestrijden. De vorige piek was op 13 april. Toen zat de miljoenenstad Shanghai in een lockdown die uiteindelijk zo'n twee maanden duurde.

Naast Zhengzhou gelden ook in andere steden extra maatregelen. Zo zijn in Beijing winkelcentra en parken gesloten en worden inwoners opgeroepen veel thuis te blijven. Daar is een negatieve testuitslag van maximaal twee dagen oud nodig voor het betreden van openbare locaties. De autoriteiten in Beijing verklaarden woensdag dat de hoofdstad "het meest kritieke punt" had bereikt, meldt de Chinese staatskrant Global Times, nadat in de paar voorgaande dagen meer dan 1000 besmettingen per dag waren geregistreerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.