De Koepel grote winnaar Haarlemse architectuurprijs. ’Restauratie, herbestemming en verduurzaming komen subliem samen’

Penning wordt uitgereikt door wethouder Floor Roduner aan winnaar André van Stigt.© Foto Jurriaan Hoefsmit

Linda Gottmer
Haarlem

Zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Lieven de Key penning - Haarlemse architectuurprijs - zijn dit jaar gewonnen door de architect van De Koepel binnen het thema monumentenzorg & erfgoed. Winnaar is architectenbureau J. van Stigt.

Lees ook: Lieven de Key penning 2022: dit zijn de tien Haarlemse monumenten en panden die kans maken de architectuurprijs te winnen

Volgens de vakjury, waaronder wethouder Floor Roduner, komen restauratie, herbestemming en verduurzaming subliem samen in de transformatie van de Koepelgevangenis.

’Een project met een roerige geschiedenis, waarbij Stichting Panopticum voorkwam dat het pand verkocht werd aan de hoogste bieder’, staat in het juryrapport.

(Tekst gaat door onder de foto)

De voormalig koepelgevangenis is verbouwd tot een universiteit, bedrijfsruimtes een bioscoop en horeca.© Foto Chris Hoefsmit

De voormalig gevangenis is omgebouwd tot een universiteit, bedrijfsruimtes een bioscoop en horeca. De grootse uitdaging hierbij was de slechte akoestiek. Die is aangepakt door een 16 cm dik isolatiepakket onder het dak aan te brengen, afgewerkt met doek dat oogt als de oorspronkelijke golfplaten.

Enige punt van zorg bij de Koepel is volgens de jury het omringende gebied, dat achterloopt op de ontwikkeling. Daardoor is de Koepel nu ’een eigen universum’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Penning gemaakt door kunstenaar Jennifer Hoes.© Foto Jurriaan Hoefsmit

Van de 2197 publieksstemmen was meer dan 20 procent voor De Koepel. Daarna volgden het Noord-Hollands Archief, het Meterhuiscomplex en het Pieter Teylershuis. Zij zaten op 15 procent van de stemmen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen