Brits hof oordeelt over nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Het Britse hooggerechtshof spreekt zich woensdag uit over een nieuw Schots onafhankelijkheidsreferendum. Rechters van het hoogste rechtsorgaan bogen zich afgelopen maand over de vraag of de Schotse regering zelf zo'n referendum kan organiseren of dat er toestemming nodig is van de regering in Londen.

De Britse premier Rishi Sunak en zijn Conservatieve Partij zijn fel tegen een nieuwe volksraadpleging in Schotland. De Schotse premier Nicola Sturgeon zou juist graag willen dat de Schotten zich opnieuw kunnen uitspreken over eventuele onafhankelijkheid. Omdat zij geen toestemming krijgt van Londen, wordt gekeken of Westminster via de rechtbank omzeild kan worden.

De Schotse bevolking stemde in een referendum in 2014 nog tegen onafhankelijkheid. 55 procent van de kiezers was destijds tegen, maar volgens Sturgeon zijn de omstandigheden vanwege de brexit veranderd. Een ruime meerderheid van de Schotten stemde in het brexit-referendum van 2016 tegen het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

Indien het oordeel van het hooggerechtshof positief uitvalt voor de Schotse regering, wordt het referendum waarschijnlijk op 19 oktober 2023 gehouden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.