Nederland verliest in kwartfinales Davis Cup Finals met voor Tallon Griekspoor ’pijnlijkste nederlaag uit loopbaan’

Tallon Griekspoor.© Foto EPA

Van onze verslaggever
Malaga

Tallon Griekspoor vindt dat hij zichzelf ernstig tekort heeft gedaan in de kwartfinales van de Davis Cup. De nummer twee van Nederland noemde de nederlaag tegen de Australiër Jordan Thompson de pijnlijkste uit zijn loopbaan. Omdat Botic van de Zandschulp later op de avond ook verloor van Alex de Minaur, zit de finale van het landentoernooi er nu al op voor Nederland.

Griekspoor was in Málaga lange tijd de betere speler, maar moest toch in drie sets (6-4, 5-7, 3-6) zijn meerdere erkennen in de nummer 84 van de wereld. „Ik had hem twee sets lang over mijn knie liggen, maar ik heb hem niet de genadeklap kunnen geven”, aldus de Nieuw-Venneper.

„Ik had mezelf moeten belonen met een overwinning in twee sets, ik had het beter moeten doen op de belangrijke punten. Als je zoveel breakpoints krijgt, moet je er eentje van benutten. Maar er stond zoveel druk en spanning op deze wedstrijd, de eerste van de ontmoeting.”

Volgens de 26-jarige Griekspoor is de nederlaag typerend voor zijn 2022. „Hij past goed in mijn jaar, waarin ik veel wedstrijden heel close heb verloren. Ik zag dit als de eerste week van het nieuwe seizoen, maar ik denk dat ik hem bij het oude jaar laat”, aldus Griekspoor, afgezakt naar plek 96 op de wereldranglijst.

Beste atmosfeer

De Nederlander kreeg in het Palacio de Deportes José María Martín Carpena steun van zo’n driehonderd meegereisde fans, terwijl Thompson het zonder luidruchtige supporters moest stellen. „Dit was waarschijnlijk de beste atmosfeer waarin ik ooit heb gespeeld. Ze hebben me geen moment in de steek gelaten. Dat maakt deze nederlaag nog wat pijnlijker. Als je nou 6-4, 6-4 verliest, dan kun je er ergens nog vrede mee hebben. Maar deze doet pijn.”

(Tekst gaat verder onder de foto)

Tallon Griekspoor was na afloop zwaar teleurgesteld.© Foto AFP

Griekspoor gaf te kennen dat hij in de tweede en derde set last had van lichte kramp, in beide benen. „Fysiek was het een zware wedstrijd. Maar dat komt ook door de zenuwen in het begin. Hopelijk kan Botic van de Zandschulp zijn wedstrijd winnen, waardoor het dubbelspel de beslissing moet brengen.”

Sleutelgame

Dat laatste gebeurde niet; net als Griekspoor ging kopman Botic van de Zandschulp onderuit. Hij moest zijn meerdere erkennen in Alex de Minaur, de nummer 24 van de wereld (7-5, 3-6, 4-6). In de een na laatste game hadden de twee elkaar tot het uiterste gedwongen. In een ellenlange game met een aantal spectaculaire slagenwisselingen overleefde De Minaur, luidkeels aangemoedigd door captain Lleyton Hewitt, een breakpoint.

Kort na die sleutelgame speelde Van de Zandschulp de slechtste game van de wedstrijd, waarin hij een afzwaaier bij 0-0 liet volgen door een dubbele fout. Terwijl het publiek duidelijk uitkeek naar een spannende slotfase werd het een anticlimax met een lovegame voor de Australiër.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Botic van de Zandschulp feliciteert Alex de Minaur.© Foto EPA

Voor Van de Zandschulp, de mondiale nummer 35, was het zijn eerste nederlaag in het landentoernooi in drie jaar tijd. In 2019 verloor hij op de Davis Cup Finals van de Kazach Michail Koekoesjkin en sindsdien won hij vijf partijen op rij. Dit jaar had hij in de groepsfase van de Finals al van onder anderen Taylor Fritz en Cameron Norrie gewonnen.

Geen dubbelspel

Nederland had zich voor het eerst sinds 2001 bij de laatste vier van de Daviscup kunnen scharen. Kort na de nederlaag van Van de Zandschulp werd besloten het dubbelspel niet meer te spelen, waardoor de uitslag 2-0 is geworden.

Lees ook: Tallon Griekspoor is na mindere periode weer fris en klaar voor Daviscup

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen