Jan en Lida uit Hoorn zijn genomineerd als ’Stille Held’, maar Jan blijft thuis: ’Ik word wagenziek, maar Lida gaat namens ons heen’

Jan Kooijman (links) geeft fietsen aan mensen die geen fiets kunnen betalen.© Archieffoto Jaap van der Pijll

Ricky Mohabbat
Hoorn

Jan en Lida Kooijman zamelen in hun vrije tijd fietsen in, die Jan dan opknapt en aan kinderen uit arme gezinnen geeft. Vanwege hun vrijwilligerswerk zijn ze door radioprogramma BertOp5 van de KRO-NCRV - samen met twee andere initiatieven- genomineerd voor de titel ’Stille Held’. Aanstaande donderdag horen Jan en Lida tijdens de uitzending of zij zich de prijs winnen.

Helaas kan Jan niet bij bekendmaking in Hilversum zijn. Hij wordt namelijk heel misselijk in de auto, en daarom gaat Lida zonder hem naar Hilversum. „Mensen mochten op een aantal initiatieven stemmen. Van de week werd ik gebeld met de mededeling dat wij bij de laatste drie zaten. Ik ben blij en vereerd om daar als Noord-Hollanders tussen te zitten. Wat wil een mens nog meer? Ik hoop dat meer mensen elkaar gaan helpen. Vooral nu het zo nodig is. Tegenwoordig is alles zo duur en heerst er echt armoede bij mensen. Ik houd mijn hart vast voor alles wat er nog gaat komen”, vertelt Jan.

Of Jan graag wil winnen? „De winst maakt me geen moer uit. Het is al zo’n mooie erkenning. Ik was echt flabbergasted. De reacties van mensen zijn echt heel fijn.”

Glimlach

Het echtpaar krijgt vanuit heel Nederland aanvragen voor een fiets. Van Limburg tot Noord Holland. „We hebben het hartstikke druk. Ik werk zelf ook nog eens als postbode, dus wij doen dit vrijwillig naast een fulltime baan. Maar mensen zijn zo blij met een fiets. Als ik de reacties zie, weet ik waarvoor wij het doen. Kinderen huilen van dankbaarheid als een fiets krijgen. Het doet veel pijn dat het in een land als Nederland zo moet gaan. Onze slogan is dan ook: ’Wie de glimlach van een kind niet ziet, ziet het allermooiste niet.’ Dus we zijn blij dat we iets kunnen betekenen”, vertelt Jan.

Lees ook: ’Fietsjes voor Minima’ in Hoorn schenkt 75 kinderfietsen aan Limburgers; ’Met een stem, gebroken van emotie, heeft mijn neef de maten doorgegeven’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen