Erdogan wil zo snel mogelijk Turkse soldaten naar Syrië sturen

ANP Producties | Bron: ANP
Istanbul

Turkije zal "als God het wil" zo snel mogelijk grondtroepen naar Syrië sturen. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dinsdag "tanks, kanonnen en soldaten" te willen sturen om de Koerdische milities in het noorden van Syrië aan te vallen.

De afgelopen dagen escaleerde de strijd tussen Turkije en de Koerden in het grensgebied. Turkije zegt met drones en vliegtuigen 184 militanten van de Koerdische PKK en de Syrisch-Koerdische YPG te hebben "geneutraliseerd". Na de luchtaanvallen wil Erdogan met grondtroepen "alle terroristen uitroeien".

De Turkse regering houdt de Koerden verantwoordelijk voor een bomaanslag in Istanbul eerder deze maand. Daarbij kwamen zes mensen om het leven. Maandag werd ook het Turkse grensdorp Karkamis beschoten vanuit Syrië, als tegenaanval na de Turkse luchtaanvallen. Daar kwamen zeker twee mensen om, waaronder een kind.

Geduld Erdogan raakt op

Erdogan stelt dat hij geduld heeft gehad met de Koerdische milities omdat hij nog geloofde in een diplomatieke oplossing. Maar hij zegt dat Turkije niet meer wacht op "terroristische organisaties die spelen met letters" en hun naam veranderen. "We kennen de identiteit en locatie van de terroristen en weten ook wie hen beschermen, bewapenen en aanmoedigen." Waarschijnlijk doelt hij op de Verenigde Staten, die de Koerden steunden in de strijd met Islamitische Staat.

Turkije heeft overleg gehad met Rusland en Iran over de situatie in Syrië. Moskou geeft aan de Turkse zorgen te "begrijpen en respecteren", maar roept tegelijkertijd op tot terughoudendheid om de stabiliteit te bewaren in het land. Rusland en Iran steunen de Syrische regering in de burgeroorlog, terwijl Turkije een bondgenoot is van de rebellen en vooral in het noorden tegen de Koerden vecht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.