NS keert tot 42.700 euro uit voor ziekte door chroom-6

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Medewerkers en oud-medewerkers van de NS die ziek zijn geworden door hun werk met chroom-6, kunnen van het spoorbedrijf een schadevergoeding krijgen tussen de ruim 5300 euro en ruim 42.700 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de ernst van de ziekte en de duur van de blootstelling aan de gevaarlijke stof.

Uit dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat personeel van NS-werkplaatsen jarenlang te weinig werd beschermd tegen blootstelling aan chroom-6. Die blootstelling kan uiteenlopende ziekten veroorzaken, van contacteczeem tot meerdere vormen van kanker, waaronder long- en maagkanker.

Hoeveel mensen aanspraak zullen maken op de schaderegeling, kan de NS niet voorspellen. "Ook eventuele nabestaanden kunnen een aanvraag doen voor een nabestaandenuitkering", aldus het spoorbedrijf. De regeling is dinsdag per direct opengesteld. NS heeft de regeling vooraf besproken met de vakbonden FNV, CNV en VVMC.

Kritiek op onderzoek RIVM

Letselschadeadvocaat Rob Bedaux die 45 voormalige werknemers van Nedtrain met ziekteverschijnselen bijstaat, heeft kritiek op het onderzoek van het RIVM. Hij zegt in een reactie dat slechts een beperkt aantal van chroom-6-gerelateerde aandoeningen in aanmerking komen voor een vergoeding. "Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten heeft ooit een uitvoerige studie gedaan naar de gezondheidsschade van chroom-6. Er zijn wel honderd vormen, maar in dit rapport worden maar een stuk of negen vormen van gezondheidsschade geaccepteerd."

Mensen met diverse kankersoorten komen in de ogen van Bedaux onterecht niet in aanmerking voor schadeloosstelling. "Keelkanker, slokdarmkanker, alvleesklierkanker, nierkanker, darmkanker en prostaatkanker worden niet erkend", somt Bedaux op. "Ook auto-immuunziektes waarvan deskundigen zeggen dat het gerelateerd is aan chroom-6, worden uitgesloten. En gebitsproblemen, waarbij het gebit eerst geel kleurt, dan groen en uiteindelijk brokkelen de tanden af. Dat is volstrekt abnormaal, maar komt heel veel voor bij mensen die met chroom-6 hebben gewerkt. Het komt erop neer dat maar heel weinig mensen in aanmerking komen voor een schadeloosstelling. Ik heb een vijftigtal cliënten die aan treinen gewerkt hebben en mogelijk komen daarvan maar twee in aanmerking."

Verontschuldigingen NS onvoldoende

De verontschuldigingen van NS noemt Bedaux dan ook "niet voldoende". "Het klopt niet, als je 90 procent van de aandoeningen uitsluit. Dan ben je voor de tweede keer onrechtmatig bezig naar mensen die eerder al tientallen jaren zijn blootgesteld aan chroom-6."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.