Turkije zegt 184 Koerdische militanten te hebben gedood

ANP Producties | Bron: ANP
Istanbul

Turkije heeft de afgelopen dagen 184 Koerdische militanten "geneutraliseerd" door middel van het uitvoeren van gerichte aanvallen op posities van Koerdische milities in het noorden van Syrië en Irak. Dat zei de Turkse minister van Defensie Hulusi Akar maandag. De minister noemde de aanvallen, die werden uitgevoerd via de lucht en via land, een "offensief ter bestrijding van terrorisme".

De operatie, Klauw Zwaard genaamd, ging zondag van start en is gericht tegen de Koerdische Arbeiderspartij (PKK), die Noord-Irak als uitvalsbasis heeft, en de Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG. De Turkse regering stelt dat Koerdische extremisten achter een bomaanslag in Istanbul zitten die eerder deze maand zes mensen het leven kostte en waarbij ruim tachtig gewonden vielen. De aangehouden hoofdverdachte, een vrouw uit Syrië, zou hebben bekend.

Volgens Akar zijn tijdens de eerste fase van de operatie 89 doelwitten verwoest, waaronder schuilplaatsen, bunkers en opslagplaatsen die in het bezit van militanten waren. Turkije had de operatie vorige week al aangekondigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.