Gele kaart voor het dragen van de Onelove-band? Schandalige besluiten vragen om een creatieve tegenreactie | column

De OneLove-band, hier om de arm van Adil Auassar van Sparta.© Archieffoto ANP

Hein ten Berge

Het was een mededeling die je eigenlijk al zag aankomen. De Fifa bestraft aanvoerders die de Onelove-aanvoerdersband dragen met een gele kaart. Het tijdstip van het wereldkundig maken van dit besluit - de eerste speeldag van Oranje - is zorgvuldig gekozen. Maar in het draaiboek van de Qatari stond deze ’maatregel’ ongetwijfeld al lang met hoofdletters opgetekend.

In dat draaiboek staan vast meer onheilsmededelingen, waarmee we kennis gaan maken. Dat er boetes zouden worden uitgedeeld, daar kon je op wachten. Maar met het besluit om gele kaarten tevoorschijn te toveren wordt het voetbal zélf gestraft.

Lees ook: KNVB zwicht: geen OneLove-band na sancties FIFA

Een geldboete had de KNVB voor lief genomen aangezien landen verplicht zijn een door de Fifa beschikbaar gestelde aanvoerdersband te dragen. Maar nu het doen van politieke uitingen invloed heeft op de resultaten, maakt de bond een pas op de plaats. De KNVB kan op het laatste moment ook niet veel anders. En dus werd er maandag in een statement gemeld dat er geen statement wordt gemaakt. Tja, dat komt wat slap over, maar de V in KNVB staat voor voetbal. Niet alle wereldproblemen kunnen in Zeist worden opgelost. Dus gaat de bond ’kritisch kijken naar de relatie met de Fifa’.

Maar dictatoriale maatregelen vragen om recalcitrantie. Wat als we een speler die weinig kans maakt op speeltijd het veld in sturen met de Onelove-band? Remko Pasveer bijvoorbeeld, ervan uitgaande dat hij derde keuze is. Voor de ogen van miljoenen televisiekijkers krijgt Pasveer bij de toss met een hoop bombarie een gele kaart voorgeschoteld. En na een paar balomwentelingen laten we eerste keuze Andries Noppert opdraven.

Het kost ons een wisselmogelijkheid, maar dat mag geen onoverkomelijk probleem zijn. Vroeger konden we het met drie wissels ook prima aan. Nu hebben we er vijf. De regie in Qatar kan onmogelijk negeren hoe Pasveer met de omstreden band het veld verlaat. Het zou het statement een nog groter podium geven dan de Qatari ooit gevreesd konden hebben.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen