Non-binair persoon en ex-vluchteling Ines Kostić lijsttrekker Partij voor de Dieren Noord-Holland

Ines Kostić voert de kieslijst aan van de Partij voor de Dieren in Noord-Holland.© Partij voor de Dieren

Van onze verslaggever
Haarlem

Ines Kostić uit Hilversum is zondag als lijsttrekker gekozen door de Partij van de Dieren Noord-Holland. Statenlid Kostić is de eerste non-binaire persoon en ex-vluchteling op deze positie op de kieslijst voor de komende Statenverkiezingen. Nummer 2 is Jaap Hollebeek uit Oostzaan, eveneens zittend Statenlid. Op de derde plaats een nieuwkomer: Marc Hanou uit Haarlem.

Kostić is politicoloog en studeerde ook kunst, cultuur en media. Toen ze tien jaar was vluchtte ze met haar ouders uit de oorlog in Bosnië en Herzegovina. Op dit moment is zij al Statenlid met als speerpunten groene economie, een inclusievere provincie, rechtvaardig klimaatbeleid, dierenrechten en het stimuleren van biologische landbouw en meer plantaardig eten. Kostić geeft tevens voorlichting op scholen over lhbtqia-onderwerpen en is manager bij de Animal Politics Foundation,waarbij ze met mensen uit veel verschillende landen samenwerkt om dieren, natuur en milieu te beschermen.

Kostić:,,Ik voel de urgentie van de klimaat- en natuurcrisis en het onrecht dat dieren en kwetsbare mensen wordt aangedaan tot in mijn tenen. Er is echt geen tijd meer te verliezen. Andere partijen schuiven de problemen al jaren voor zich uit, waardoor ze alleen maar erger worden. Daarom knok ik de komende jaren verder voor een groene provincie, waarin bestaanszekerheid is, ook voor de toekomstige generaties.’’

Nummer 2 Jaap Hollebeek is tevens voorzitter van de afdeling Noord-Holland van de Partij voor de Dieren. Hollebeek studeerde planologie en deed de pabo. Hij werkt als zelfstandig ondernemer in het onderwijs en verzorgt bijles, huiswerkbegeleiding en Cito- en examentrainingen. Marc Hanou, nummer 3 op de lijst, is sectorhoofd bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Van de 55 zetels in Provinciale Staten van Noord-Holland bezet de Partij voor de Dieren er momenteel drie. Fractievoorzitter is Fabian Zoon. Hij staat onderaan de lijst voor de Statenverkiezingen van 15 maart volgend jaar omdat hij opgaat als lijsttrekker voor zijn partij bij de waterschapsverkiezingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen