Peiling: VVD-leden willen geen Rutte bij Tweede Kamerverkiezingen

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

De meeste VVD-leden vinden dat Mark Rutte bij de komende Tweede Kamerverkiezingen geen partijleider meer moet zijn. Dat meldt EenVandaag zaterdag op basis van een eigen peiling.

EenVandaag deed onderzoek onder bijna vijfhonderd VVD-leden in aanloop naar het partijcongres dat zaterdag plaatsvindt. "Zij vinden dat Mark Rutte het de afgelopen 16 jaar goed heeft gedaan als leider, maar denken dat het voor de partij beter is als dit zijn laatste termijn is", schrijft het actualiteitenprogramma.

Veel partijleden vinden dat Rutte de uitvoering van het VVD-beleid hindert. Daarbij vindt de grootste groep, 37 procent, dat de partij onder Rutte sinds de verkiezingen in negatieve zin is veranderd. Twee derde (65 procent) vindt de standpunten van de VVD onvoldoende zichtbaar in het kabinetsbeleid. Rutte is sinds 2006 leider van de VVD.

Vertrouwen gedaald

De afgelopen Tweede Kamerverkiezingen waren op 17 maart vorig jaar. De VVD werd onder leiding van Mark Rutte de grootste partij in het parlement met 34 zetels. De volgende Tweede Kamerverkiezingen zijn in 2025, tenzij het kabinet eerder valt. De eerstvolgende verkiezingen zijn de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart volgend jaar.

Het vertrouwen van VVD-kiezers in Rutte is flink gedaald, zo wijst het onderzoek uit. Vorig jaar mei lag dat op 96 procent, inmiddels is het gezakt naar 57 procent.

Het onderzoek is gehouden van 14 tot 18 november 2022 onder het EenVandaag Opiniepanel. Aan het onderzoek deden 4.865 mensen mee die bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2021 op de VVD hebben gestemd en 471 VVD-leden. Het onderzoek is na weging representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 80.000 leden.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.