Witte Huis: raket Noord-Korea geen bedreiging voor grondgebied VS

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Het Witte Huis ziet de vrijdag door Noord-Korea gelanceerde langeafstandsraket die mogelijk de VS had kunnen bereiken, niet als een bedreiging voor het Amerikaanse vasteland. Veiligheidswoordvoerder John Kirby van het Witte Huis noemde de lancering van de intercontinentale ballistische raket wel zorgwekkend.

Het projectiel zou over de Stille Oceaan zelfs New York en Washington kunnen bereiken. De raket kwam in zee terecht in Japans economische zone. Volgens Seoul bereikte de raket - met een verondersteld bereik van 15.000 kilometer - een hoogte van 6100 kilometer en legde deze circa 1000 kilometer af.

Japan, Zuid-Korea en de VS hebben de lancering sterk veroordeeld. "Zelfs als de lancering mislukt of slechts gedeeltelijk succesvol is, leren ze nog steeds. Dat is destabiliserend, niet alleen voor het schiereiland, maar voor de hele regio", aldus veiligheidsadviseur Kirby.

Washington wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de zaak met spoed bespreekt en kondigde aan Noord-Korea’s bondgenoot China te gaan vragen de lancering in het openbaar te veroordelen en Pyongyang te beteugelen. De Chinese president Xi Jinping had maandag op Bali een lang gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Joe Biden. Die zei ervan overtuigd te zijn dat Beijing niet wil dat Noord-Korea de spanningen in de regio blijft verhogen.

Het communistische regime heeft de laatste twee maanden meer dan vijftig raketten afgevuurd, een recordaantal. Het ging veelal om raketten met een korter bereik dan die van vrijdag.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.