’Ik heb veel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik verbrast.’ Spelers als George Best - een van de beste voetballers zonder WK-deelname - zijn er nu niet meer

George Best (rechts) op Old Trafford in actie voor United tegen Everton.© Foto Getty Images

Kees van Dalsem

George Best is een van de beste spelers die nooit op een WK voetbal heeft geacteerd. De aanvaller van Manchester United had de pech dat zijn wieg stond in Belfast en dat Noord-Ierland als onderdeel van Groot-Brittannië een heel matig eigen nationaal voetbalelftal had. Op 25 november 2005 overleed hij op 59-jarige leeftijd.

Best werd op vijftienjarige leeftijd gescout door United. De fax - ’Ik denk een genie gevonden te hebben’ - die naar coach Matt Busby werd gestuurd bleek later de waarheid te worden. In Manchester werd de Noord-Ier twee keer kampioen van Engeland en in 1968 versloeg United dankzij een goal van Best in de finale van de Europa Cup 1 Benfica.

(Tekst gaat door onder de foto)

George Best in 2005.© Archieffoto

Spelers als George Best zijn er nu niet meer. De voetballer stond namelijk niet alleen bekend om zijn fabuleuze spel op het veld, maar ook om zijn reputatie als levensgenieter buiten het stadion. Het leven van Best is het beste samen te vatten in een paar beroemde quotes van de voetballer.

„In 1969 gaf ik vrouwen en alcohol op. Het waren de slechtste twintig minuten van mijn leven.”

„Ik ben geboren met een geweldige gave en soms komt daar een destructieve trek bij. Net zoals ik iedereen wilde overtreffen als ik voetbalde, moest ik iedereen overtreffen als we in de stad waren.”

„Vroeger werd ik veel vermist... Miss Canada, Miss Groot-Brittannië, Miss World.”

„Misschien dat ik me meld bij de Anonieme Alcoholisten, maar ik denk dat het voor mij moeilijk wordt om anoniem te blijven.”

„Als ik moest kiezen tussen het scoren van dertig meter tegen Liverpool of slapen met Miss World dan zou dat een moeilijke beslissing worden. Gelukkig heb ik allebei meegemaakt.”

„Ik heb veel geld uitgegeven aan drank, vrouwen en snelle auto’s. De rest heb ik verbrast.”

„Ze zeggen dat ik met zeven Miss Worlds heb geslapen, maar dat klopt niet. Het waren er maar vier. Bij de andere drie ben ik niet op komen dagen.”

„Het is typerend voor mij om een lange en vooraanstaande drankcarrière af te ronden, net wanneer de regering van plan is om de pubs vierentwintig uur per dag open te laten.”

„Pelé noemde me de grootste voetballer ter wereld. Dat is de ultieme groet aan mijn leven.”

„Als ik er niet meer ben vergeet iedereen de onzin die ik gedaan heb, maar ze zullen mijn voetbalprestaties onthouden. Als maar één persoon denkt dat ik de beste speler ter wereld ben, is dat goed genoeg voor mij.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

We blikken terug op een historische sportgebeurtenis die deze week zijn ’verjaardag’ viert.

Gebeurtenis:

Overlijden George Best

Datum:

25 november 2005

Plaats:

Londen

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen