Wie bracht Hannie Bakker om het leven? Politie zet groots in op cold case-zaak

De flyer die de politie in alle gevangenissen van Nederland onder gedetineerden gaat verspreiden.

Mike Deutekom
Winkel

Met een grote publiciteitscampagne gaat de politie proberen de cold case-zaak over de gewelddadige dood van Hannie Bakker uit Winkel alsnog op te lossen. De 68 jaar oude Bakker werd in 2017 op Koningsdag zwaargewond gevonden in haar huis aan de Limmerschouw en overleed later in het ziekenhuis.

De politie haalt alles uit de kast om mensen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben in deze zaak te bereiken en hen te overtuigen hun informatie met het onderzoeksteam te delen. ,,Zo worden er tienduizend flyers verspreid onder gedetineerden in alle gevangenissen van Nederland’’, zegt politiewoordvoerder Erwin Sintenie, die belast is met de publiciteitscampagne.

Lees ook: Wie sloeg Hannie (68) in coma in haar eigen huis? Politie houdt hoop op vinden dader(s) inbraak aan Limmerschouw

Maar er is meer. ,,De politie zet voor het eerst Burgernet in om burgers te betrekken bij een cold case. Uit onderzoek is op te maken dat de dader of daders mogelijk zelf uit de omgeving van Winkel komen of daar in ieder geval goed bekend moeten zijn geweest. Daarom wordt onder deelnemers van Burgernet in de wijde omgeving van het plaats delict op dinsdag 22 november een audiobericht via de app, een sms, een e-mail of een spraakoproep verspreid. In het audiobericht en de spraakoproep worden de deelnemers rechtstreeks toegesproken door nabestaanden van het slachtoffer en gevraagd informatie te delen met de politie. Bewoners die nog geen Burgernetdeelnemer zijn en het bericht op 22 november wél willen ontvangen hoeven alleen maar de app te downloaden. Normaal gesproken worden Burgernetacties alleen ingezet voor incidenten die nog gaande zijn of net zijn gebeurd’’, legt Sintenie uit.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ook probeert de politie jongeren te bereiken die mogelijk iets weten. Daarvoor is podcastmaakster en YouTuber Dionne Slagter gevraagd om zich over de zaak te buigen.

,,Dionne Slagter maakt regelmatig video’s en podcasts over oude moordzaken. Op YouTube heeft ze bijna 900.000 volgers. Ze publiceert op vrijdag over deze zaak in haar podcast ’Moordcast’ en op haar YouTubekanaal ’OnneDi’. We hopen dat zij, mogelijk met hulp van haar volgers, nieuwe informatie weet te verzamelen over de dader. Ook Opsporingsprogramma Opsporing Verzocht zal op dinsdag 22 november op televisie uitgebreid aandacht aan de zaak besteden.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daarnaast plaatst de politie voor deze zaak honderden posters in de wijde omtrek van Winkel en komt het Mobiele Medialab van de politie op 18 en 19 november naar Winkel. Politiemedewerkers van het Medialab zijn daar om het publiek op straat aan te spreken.

Tips

Voor de nabestaanden is het van groot belang dat de zaak wordt opgelost, zegt Sintenie. ,,De politie vraagt iedereen die iets weet over de zaak of over de mogelijke dader of daders zich te melden. Informatie doorgeven kan via de Opsporingstiplijn op nummer 0800-6070. Tips zijn ook welkom via Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Wie vertrouwelijk contact wil met de politie kan bellen met het Team Criminele Inlichtingen via nummer: 072-5050015. Ook online is het mogelijk tips door te geven via het tipformulier op www.politie.nl/hanniebakker. Informatie kan ook gemaild worden naar coldcase@politie.nl.’’

De echtgenoot en kinderen van Hannie Bakker laten weten blij te zijn met de nieuwe aandacht die de politie aan de dood van Hannie besteedt. ,,We missen haar nog iedere dag. Dat we niet weten wat er precies gebeurd is, maakt het verlies extra zwaar. We hopen dat er nu nieuwe informatie binnenkomt die kan leiden tot de oplossing van de zaak. We zijn al degenen die betrokken zijn bij deze nieuwe aandacht zeer dankbaar.”

De familie hoopt ook dat media hun privacy willen respecteren.

Beloning

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in 2017 al een beloning van 15.000 uitgeloofd voor de gouden tip die helpt de zaak op te lossen. Het OM heeft deze beloning nu verhoogd naar 25.000 euro.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.