'Graandeal' voor veilige scheepvaart Zwarte Zee verlengd

ANP Producties | Bron: ANP
Istanbul

De Oekraïens-Russische overeenkomst uit juli waarmee de verscheping van landbouwproducten over de Zwarte Zee wordt gegarandeerd, wordt met 120 dagen verlengd, melden de VN. VN-chef António Guterres juicht in een verklaring het voortzetten van de overeenkomst toe. De betrokken partijen zijn Oekraïne Rusland, Turkije en de Verenigde Naties. De vier hebben in Istanbul over de verlenging van de deal gesproken. De oorspronkelijke overeenkomst zou zaterdag aflopen. Rusland heeft eerder al laten weten bereid te zijn de graandeal te verlengen.

De Turkse president Erdogan heeft de Verenigde Naties, Rusland en Oekraïne bedankt voor de voortzetting van de overeenkomst voor de koopvaardij in de zee waar Oekraïne, Rusland en Turkije aan liggen. De deal is volgens Erdogan van grote betekenis voor de voedselvoorziening in heel de wereld. Rusland is de grootste tarwe-exporteur ter wereld en Oekraïne is de op vier na grootste. Het Kremlin heeft het ook bevestigd en laten weten dat de bestaande overeenkomst nu vier maanden langer geldt.

Op initiatief van Turkije werd vier maanden geleden afgesproken dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de export van bijvoorbeeld tarwe en kunstmest via de Zwarte Zee niet mocht verlammen. De oorlogvoerende landen zijn grote exporteurs van graan en kunstmest. Het wegvallen van hun aanbod zou tot ernstige voedseltekorten leiden, vooral in arme landen die afhankelijk zijn van de import van voedselproducten. De scheepvaart is dankzij de overeenkomst gevrijwaard van de oorlogshandelingen. Meer dan 11 miljoen ton Oekraïense landbouwproducten zijn tot dusver vanuit Oekraïense havens verscheept naar afzetmarkten via de Zwarte Zee en de Bosporus.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.