Meer dorpshuizen in Koggenland

Dorpshuis Zuidermeer.© Archieffoto Lars van den Brink

Ronneke van der Genugten
De Goorn

Nog steeds staat het water aan de lippen van menig dorpshuis in West-Friesland. Gemeente Koggenland ziet dit in, en heeft besloten de exploitanten van dorpshuizen tegemoet te komen.

„Er mochten tot op heden maximaal acht particuliere feesten georganiseerd worden in een dorpshuis. Denk hierbij aan een jubileum of een bruiloft”, vertelt burgemeester Bonsen. „Wij geven nu toestemming voor 15 feesten per jaar.”

Met deze kleine geste wil Bonsen laten zien dat zij de zes bestaande dorpshuizen, waaronder De Oude School in Hensbroek, het dorpshuis Zuidermeer en De Brink in Obdam, in haar gemeente omarmt. „Ze zijn een belangrijke sociale factor!”

Volgens Nico Bijman, voormalig voorzitter van Vereniging Dorpswerk Noord-Holland is het een druppel op een gloeiende plaat. ,,De voorwaarden vanuit de gemeente verschillen per dorpshuis. Commerciële feestjes zijn nodig om het hoofd boven water te houden. Zeker nu de energiekosten gigantisch zijn toegenomen. Maar een verruiming van zeven is kruimelwerk.”

Bijman sprak eerder zijn zorgen uit over voorgenomen sluiting van dorpshuizen in West-Friesland. Opvallend genoeg maakt Bonsen bekend van plan te zijn om meerdere dorpshuizen te willen openen in gemeente Koggenland. „We zien het liefst in elk dorp een dorpshuis waar mensen kunnen samenkomen.”

Lees ook: ’Sluiten dorpshuizen en geen nieuwbouw is begin van het eind kleine kernen’. Nico Bijman vertrek; Vereniging Dorpswerk Noord-Holland moet op zoek naar nieuwe voorzitter

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen