Uitgebreide cursus moet ouderen behoeden voor een valpartij. ’Leren om letterlijk steviger in je schoenen te staan’

In de cursus worden allerlei oefeningen geleerd om beter in balans te raken.© Foto Team Sportservice

Petra Bies
Den Helder

Team Sportservice start met een uitgebreide cursus die ouderen moet behoeden voor een valpartij. Dertien weken lang wordt er gewerkt aan een betere balans.

De cursus ’In Balans’ is bedoeld voor 65-plussers, de groep die vaker ten val komt dan jongere mensen. ,,Instabiliteit kan vele oorzaken hebben. Het kan komen doordat de spiermassa minder is, maar ook ziekte en medicatie kunnen een rol spelen’’, zegt bewegingsagoog Marijke de Wijs van Team Sportservice, die de cursus leidt.

De training bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. ,,Je krijgt informatie en tips over spierkracht, balans en het voorkomen van vallen. In de praktijk leer je met oefeningen hoe je sterkere benen krijgt en meer evenwicht. Het gaat dus niet om val breken, maar om juist in balans te blijven en letterlijk steviger in je schoenen te staan”, verduidelijkt zij.

Specialisten

De eerste drie weken is er elke week een twee uur durende theorieles. In de tien weken daarna is er twee keer in de week een training van een uur. Verspreid over de cursus komen er diverse specialisten langs, onder wie een fysiotherapeut en een podoloog, een deskundige op het gebied van voeten. Ook de Ouderenwinkel komt langs. Om uitleg te geven over het instellen van een rollator en voorzieningen in en rondom het huis om vallen te voorkomen.

Er is plek voor twaalf cursisten. ,,Een kleine groep, maar de cursus zal vaker gegeven gaan worden.’’ Er wordt gestart in januari, alle lessen zijn overdag en de beoogde cursuslocatie is Boerderij De Schooten aan de Van Waardenburglaan.

De totale deelnamekosten zullen rond de negentig euro liggen. Dat is inclusief een boek waarin alle oefeningen worden omschreven en met foto’s worden uitgelegd. ,,Zo kan iedere deelnemer thuis blijven oefenen en ook naderhand nog eens terugkijken en de oefeningen herhalen.’’

Bijeenkomst

Op vrijdagavond 25 november is er van zeven uur tot half negen een gratis informatiebijeenkomst over de cursus. Die wordt gehouden op het kantoor van Team Sportservice op Willemsoord 39. Aanmelden kan via een telefoontje (06-23690813) of mail: mdewijs@teamsportservice.nl

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.