Afspraak: meer windmolens en zonneparken langs de snelwegen in Noord-Holland

Windmolens in de Wieringermeer.© Archieffoto

Amsterdam

Het Rijk, provincie Noord-Holland, Liander en twaalf Noord-Hollandse gemeenten langs de A9, A5, A22, A1 en A2 willen graag wind- en zonne-energie gaan opwekken langs deze snelwegen.

Alkmaar, Heiloo, Castricum, Uitgeest, Heemskerk, Beverwijk, Velsen, Haarlemmermeer, Amsterdam, Amstelveen, Ouder-Amstel, Diemen hebben afgesproken om de mogelijkheden voor windmolen- en zonneparken te onderzoeken.

Door het ondertekenen van de intentieverklaring is Noord-Holland weer een stapje dichterbij het bijdragen aan de klimaatdoelen, meldt Rijkswaterstaat. In 2030 moet 70 procent van de elektriciteit uit hernieuwbare bronnen komen, zoals wind- en zonne-energie.

Lees ook: Bermen, geluidschermen en grond langs A9 zijn mogelijk geschikt om zonnepanelen op te plaatsen

Het vinden van ruimte is hierbij in Noord-Holland een grote uitdaging. Vanaf afgelopen voorjaar is een voorverkenning gedaan naar geschiktheid van ruimte langs snelwegen in Noord-Holland. Hieruit bleek zo’n 694 hectare grond - onder andere zijbermen en aansluitingen en naast geluidsschermen gelegen stukken grond - potentieel beschikbaar voor het opwekken van energie.

Bij elkaar een oppervlakte van bijna 1000 voetbalvelden. Bij de vervolgstap gaat de overheid in gesprek met de omwonenden van kansrijke locaties. Eind volgend jaar moet dat zijn afgerond.

Om ervaring op te doen in het opwekken van energie langs snelwegen, lopen al een aantal pilotprojecten in Nederland. In Noord-Holland is eerder een pilotproject gestart langs de A7, bij vier knooppunten; Wognum, Abbekerk, Medemblik en Middenmeer.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen