KOZP wil stadionverboden voor zwartepietenactie bij FC Volendam

ANP
VOLENDAM

FC Volendam en de KNVB moeten stappen ondernemen tegen de supporters die tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht afgelopen zaterdag actie voerden voor Zwarte Piet. Dat vindt actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP). De groep stelt in een verklaring dinsdag dat de circa veertig Volendamse fans minstens een stadionverbod moeten krijgen.

Gedurende de wedstrijd stonden de fans verkleed als zwarte pieten op de tribunes in Volendam. De fans hadden zich zwart geschminkt. In het dorp woedt al geruime tijd een stevige discussie over Zwarte Piet. FC Volendam nam zondag in een verklaring afstand van de actie tijdens de wedstrijd. Trainer Wim Jonk veroordeelde die eveneens. „Ontzettend vervelend, dit hoort niet.”

Eén van de spelers van FC Volendam, Xavier Mbuyamba, zei na afloop van de wedstrijd bij de NOS zich gestoord te hebben aan het protest. „Ik zag het al toen ik het veld op liep”, zei de 20-jarige verdediger, die een Congolese vader heeft. „Dat is ook de reden dat ik daar niet klapte voor de supporters. Ik ben even weggelopen. Ik vind dat ze niet eens het stadion in mogen komen als ze zo verkleed zijn.”

KOZP vindt de reactie vanuit FC Volendam veel te vrijblijvend en stelt dat de geschminkte actievoerders „niet zonder medeweten van de club of medewerkers” het stadion binnen kunnen zijn gekomen. Ook had het spel stilgelegd moeten worden en de supporters in kwestie verwijderd moeten worden, vindt de actiegroep.

„De KNVB en de voetbalclubs moeten voor eens en altijd (institutioneel) racisme op het veld en in de organisatie bestrijden met daadkracht in plaats van de gebruikelijke vluchtige verontwaardiging”, aldus KOZP. „Sport verbroedert zegt men, maar in Nederland is sport in toenemende mate juist een broeikas voor discriminatie en racisme.”

Lees ook: FC Volendam-fans voeren actie voor zwarte piet; verdediger Xavier Mbuyamba onaangenaam verrast

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen