Geen enkele AZ’er op het WK. Het worden lange, lange weken | column Brian Wijker

Sergio Romero, keeper van Argentinë en AZ.© Foto EPA/Sebastiao Moreira

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad mijmert Brian Wijker over WK’s uit het verleden. WK’s waarbij AZ-supporters hun eigen spelers zagen schitteren op het grootste podium dat er is.

Het leek er lange tijd op dat AZ bij Oranje met twee spelers vertegenwoordigd zou zijn op het aanstaande WK in Qatar. Bruno Martins Indi en Jordy Clasie waren namelijk heel dicht bij hun tweede eindtoernooi onder leiding van voormalig AZ-trainer Louis van Gaal.

Martins Indi omdat hij een linkspoot is en Van Gaal er daar maar weinig van heeft centraal achterin. En Clasie hoefde in principe alleen zelf aan te geven of hij fit genoeg was, een luxepositie dus. Logisch ook, Clasie is gewoon nog steeds een heel fijne voetballer.

We weten inmiddels hoe het is afgelopen: de geblesseerde Martins Indi zag zijn WK-droom uiteen spatten tegen Ajax. En Clasie kreeg vrijdag tóch te horen dat hij niet mee mag naar Qatar. En dat is eeuwig zonde, omdat er voor hem niet zo veel kansen meer gaan komen.

Het duo was de enige hoop op een klein beetje AZ tijdens het WK. Geen enkele speler uit de selectie van trainer Pascal Jansen is van de partij op het hoogste mondiale podium. En dat is niet goed voor de uitstraling van de club, zoveel is duidelijk. Ik herinner me het WK van 2010, waarin de eerste doelman van Argentinië gewoon de keeper van AZ was en de centrale verdediger van Mexico ook in Alkmaar speelde. Een WK waarop zelfs Brett Holman doeltreffend was bij het kleine voetballand Australië. Het was geweldige reclame voor de club.

Gelukkig heeft Teun Koopmeiners wél een plekje gekregen in de selectie van Van Gaal. Die blijft toch gewoon AZ, ook al speelt hij nu in het shirt van het Italiaanse Atalanta. Die club is overigens de komende tegenstander van AZ. Op 29 december trekt de ploeg naar Bergamo voor een oefenduel. Met hopelijk een weer enigszins fitte Martins Indi. En Clasie, natuurlijk. Wat mij betreft slaan we het WK gewoon over en zetten we de tijd vooruit. Het worden zes lange weken.

De gehele aflevering van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen