Volleybalvereniging Clam Dycke groeit als kool, bij de senioren wordt met smart gewacht op de doorstroming vanuit de jeugd

Nicolai Brunekreef is vaste invaller bij Clam Dycke, dat zaterdag met 0-4 verloor van Zaanstad 4.© Foto Ronald Goedheer

Erik Poel
Krommenie

De vereniging Clam Dycke, ontstaan uit een fusie van de clubs Krovo uit Krommenie en VCA uit Assendelft, heeft na enkele moeilijke jaren de wind in de zeilen. De jeugdafdeling groeit als kool, bij de senioren wordt met smart gewacht op de doorstroming.

De libero van de mannenhoofdmacht van Clam Dycke, dat uitkomt in de eerste klasse, is Bart Klarenbeek. De speler maakt deel uit van een zeer smalle selectie. „We hebben maar acht vaste spelers in het team. Op dit moment is onze middenman Alex van Weerden geblesseerd, maar gelukkig hebben wij een vaste invaller vanuit de jeugd. Nicolai Brunekreef vult deze positie prima in.”

De smaken zijn sowieso beperkt bij Clam Dycke: er is maar één mannenteam. Toch lukt het om wekelijks een volwaardig team op te stellen, vervolgt Klarenbeek. „We hebben gelukkig een prima juniorenteam. We laten steeds enkele van deze jongens meetrainen met onze selectie en ook met de wedstrijden gaan er in principe steeds drie jeugdspelers mee.”

Het is een noodzaak voor het team om te overleven. „We moeten de jeugd stimuleren om te blijven volleyballen. We hebben met de technische commissie afspraken gemaakt om elke week een groep jongens mee te laten trainen. Als wij er veel aan bod laten komen wordt de groep potentiële invallers vanzelf steeds groter. Die jeugdspelers gaan flink vooruit, maar ze missen logischerwijs nog wat routine.”

Conditie en kracht

De training wordt dit jaar geleid door Jelle Hondema, die het stokje overgenomen heeft van Theo de Draaijer. Hondema was geen onbekende voor de groep. „Hij heeft ons vorig seizoen gecoacht en we zijn blij dat hij de trainingen geeft. We hebben een flink aantal spelers die niet meer tot de jongsten behoren en in zijn trainingen schenkt hij veel aandacht aan de broodnodige verbetering van conditie en kracht. Het enige probleem dat wij nu hebben is dat hij minder tijd heeft om te coachen, dus zijn we op dat vlak nog dringend op zoek naar iemand.”

De resultaten zijn tot nog toe prima. Zaterdag werd weliswaar met 0-4 verloren van Zaanstad 4, maar alle wedstrijden daarvoor waren gewonnen. Vooral op de derby tegen de Setfighters kijken de speler van Clam Dycke met een goed gevoel, glundert Klarenbeek. „Dat zijn de wedstrijden die we graag willen winnen. Wij hebben met onze diagonaal Anton Tetteroo een speler die zijn hele carrière bij die club heeft gespeeld. Dat geeft zo’n overwinning extra cachet.’’

Een tegenvaller zijn de vijf strafpunten die Clam Dycke opliep voor het afzeggen van het duel tegen VCH. Daar is het laatste woord volgens Klarenbeek nog niet over gesproken. „Wij hebben ruim van tevoren om uitstel gevraagd. We zouden anders drie wedstrijden in één week spelen. De tegenstander wilde niet meewerken en vervolgens heeft de bond direct voor strafpunten gekozen. Ik ga er vanuit dat die straf teruggedraaid wordt.”

Een plek bij de top drie is de doelstelling van de Zaanse volleyballers. „We spelen uiteraard in eerste instantie voor het plezier, maar we willen zoveel mogelijk winnen en we doen zeker mee voor een hoge klassering. Maar als het aan de orde zou komen, willen wij niet promoveren. De eerste klasse is voor ons een prima niveau en ook de jeugdspelers kunnen dan gemakkelijk ingepast worden. Junioren, daar hebben wij er in vergelijking met clubs om ons heen veel van. Vooral de aanwas van jongens is groot.”

Voorzitter Jan-Willem van den Berg beaamt dat. „Net als veel andere verenigingen heeft corona ons geen goed gedaan. Er is een flinke uitstroom geweest van leden. Maar sinds ruim een jaar groeit de club als kool. We hebben één van de grootste jeugdafdelingen in de Zaanstreek en doordat er veel bijgebouwd wordt in Saendelft verwacht ik dat deze tak nog flink zal doorgroeien.”

De beslissing om alle teams nu op zaterdag te laten spelen heeft de club ook een ’boost’ gegeven, stelt Van den Berg tevreden vast. „Eerst speelden de senioren nog op vrijdagavond, maar nu zijn alle teams bij elkaar in de hal. Het verenigingsgevoel is flink vergroot. De tribunes lopen weer vol en door dat alles leeft de club als nooit tevoren.”

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen