FC Volendam-fans voeren actie voor zwarte piet; verdediger Xavier Mbuyamba onaangenaam verrast

De fans tijdens hun protestactie in het stadion.© Foto Mediahuis

Richard Walraven
Volendam

Een deel van de fanatieke aanhang van FC Volendam heeft zaterdag de wedstrijd tegen FC Utrecht aangegrepen voor een protestactie tegen het ’zwartepiet-beleid’ in Edam-Volendam.

Supporters verschenen vlak voor de aftrap van de wedstrijd verkleed als zwarte piet (met zwarte gezichten) aan de rand van het speelveld. Ze hadden daarmee de beveiliging in het stadion omzeild. Pietenpakken waren weliswaar welkom, maar zwarte geschminkte gezichten niet. Vermoedelijk is de schmink meegesmokkeld het stadion in.

De voetbalfans deden dat een dag voor de sinterklaasintocht in Volendam, waarbij zwarte pieten niet meer van de partij zullen zijn. De intocht op de Dijk begint zondag om 17.30 uur.

FC Volendam-speler Xavier Mbuyamba werd door de supportersactie onaangenaam verrast. De verdediger van Nederlands-Congolese afkomst twijfelde zelfs even of hij wel wilde spelen. ,,Ik vind dat ze niet het stadion binnen mogen komen. Ik zag het al toen ik het veld opliep. Dat was de reden dat ik niet naar het publiek klapte’’, liet Mbuyamba na afloop aan de NOS weten.

FC Volendam heeft via een bericht op haar website ’afstand genomen’ van de actie van de supporters. ,, Rond de wedstrijd FC Volendam-FC Utrecht heeft een kleine groep toeschouwers actie gevoerd met betrekking tot de zwartepietendiscussie. FC Volendam neemt afstand van deze actie. De spelers van FC Volendam hebben tevens aangegeven de actie niet als positief te hebben ervaren’’, aldus de club.

De Volendamse Sinterklaascomités lieten eind oktober weten de kleur van de pieten aan te zullen passen om het sinterklaasfeest ’toekomstbestendig’ te maken. De gemeente Edam-Volendam sprak daarna haar steun uit aan de beslissing van de comités, die binnen de Volendamse gemeenschap veel discussie en emoties oproept.

Lees ook: Comités hakken knoop door: Geen Zwarte Pieten meer in Volendam

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.