Belgische antiterreurdienst volgde man die agenten neerstak

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De man die donderdagavond twee agenten neerstak in Brussel was al langer in beeld bij de Belgische antiterreureenheid. De 32-jarige Yassin M., een Belg van Marokkaanse komaf, zat eerder ook een celstraf uit. Dat hebben de Belgische autoriteiten vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie. Onderzocht wordt nog of M. een terroristisch motief had.

M. stond al langer op de radar van het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Vrijdag stak hij in de rosse buurt bij het Brusselse Noordstation een 29-jarige agent dood en verwondde een 23-jarige politieman. Deze agent raakte zwaargewond, maar is inmiddels buiten levensgevaar, aldus het federaal parket. Volgens hem riep M. voor zijn daad "Allahu akbar" (God is de grootste).

Het Nieuwsblad meldde eerder dat de in Brussel geboren M. bekend zou staan om zijn extremistische denkbeelden. Een deel van zijn jaren achter de tralies sleet hij in een speciale gevangenisvleugel voor geradicaliseerde veroordeelden. Het Belgische parket wilde vrijdag niet ingaan op details en stelde dat eerst onderzoek wordt gedaan.

Psychische hulp

Anders dan wat eerder gemeld werd in Belgische media, is M. nog in leven. Hij werd neergeschoten toen hij probeerde te vluchten voor de politie en wordt verhoord zodra zijn toestand dat toelaat, zei het parket.

M. meldde zich eerder op de dag in verwarde toestand bij een politiebureau in Brussel, sloeg haatdragende taal uit naar de politie en vroeg om psychische hulp. Volgens Belgische media maakte hij kenbaar agenten te willen vermoorden. Hij werd verhoord en overgebracht naar een kliniek. Gedwongen opname was volgens de autoriteiten niet mogelijk, omdat M. vrijwillig meewerkte. Enkele uren later nam de politie contact op om te controleren of hij onder observatie was gehouden, maar hij bleek de kliniek te hebben verlaten.

Dreigingsniveau

De Belgische premier Alexander de Croo schreef op Twitter mee te leven met de nabestaanden van de overleden agent. "Een dergelijk incident past helaas bij het actuele dreigingsbeeld, ook in Nederland", stelt de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Pieter-Jaap Aalbersberg op datzelfde medium. Hij plaatste ook een foto van een NCTV-rapport over dreiging vanuit jihadistische hoek.

Het dreigingsniveau in België is overigens niet aangepast naar aanleiding van de gebeurtenissen, meldde het OCAD. Er blijft vooralsnog sprake van dreigingsniveau 2, wat betekent dat "een dreiging weinig waarschijnlijk is".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.