Dijk en Waard huurt Transferium voor vijf jaar als opvanglocatie voor vluchtelingen, met optie voor nog eens vijf jaar

Het Transferium.© Archieffoto jjfoto.nl / Jan Jong

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

Het Transferium in Heerhugowaard zal de komende vijf jaar dienst blijven doen als tijdelijke opvanglocatie. De gemeente Dijk en Waard huurt het gebouw voor deze periode. In het complex worden nu circa 230 Oekraïense vluchtelingen opgevangen.

De situatie in Oekraïne zal naar verwachting op korte termijn niet verbeteren, wat volgens het college van burgemeester en wethouders maakt dat een goede opvanglocatie nodig blijft.

Onlangs is de bovenverdieping in het Transferium heringericht, waardoor er meer plekken zijn gecreëerd. Wanneer deze plekken optimaal worden toegewezen zouden er nog ongeveer dertig mensen extra kunnen verblijven.

Burgemeester Maarten Poorter: ,,Het is mooi dat we deze optie tot langere huur hebben gekregen. Het biedt voor langere tijd zekerheid en rust voor de mensen die er nu wonen. We zijn ook erg blij met de particuliere opvang in onze gemeente. Samen met hen vangen we momenteel meer Oekraïense vluchtelingen op dan de taakstelling die we van het Rijk hebben gekregen. Maar we verwachten dat de instroom vanuit Oekraïne aanhoudt en gemeenten gevraagd wordt meer Oekraïners op te vangen.’’

De kosten voor de huur van het Transferium worden in ieder geval tot maart 2024 vergoed uit de garantstelling die het Rijk aan de gemeenten heeft gegeven. Als de Oekraïners eerder uit het Transferium vertrekken, dan kan de gemeente deze locatie gebruiken voor de tijdelijke opvang van andere doelgroepen, zoals starters op de woningmarkt of spoedzoekers. De gemeente heeft een optie bedongen om na vijf jaar de huur nog eens met vijf jaar te verlengen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.