Belgische agent doodgestoken in Brussel, dader neergeschoten

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

In Brussel zijn donderdagavond twee agenten neergestoken bij een mogelijke terreurdaad. Eén van de twee is daardoor overleden. De dader is neergeschoten en naar het ziekenhuis gebracht. Volgens Het Laatste Nieuws (HLN) is ook hij inmiddels aan zijn verwondingen bezweken. De krant meldt dat hij zijn daad eerder op de dag had aangekondigd.

Twee agenten werden rond 19.15 uur met een mes gestoken in de buurt van het treinstation Brussel-Noord. De agent die is overleden zou in zijn hals zijn gestoken. De andere agent is naar het ziekenhuis gebracht. De dader was niet meteen dood en werd naar het ziekenhuis gebracht nadat hij in zijn been en buik was geschoten.

Over het motief is nog niets bekend, maar bij de politie bestaat het vermoeden dat het om een terreurdaad gaat. De antiterreureenheid heeft het onderzoek overgenomen. Volgens getuigen riep de dader "Allahu Akbar" (God is de grootste). De man, die illegaal in België verbleef, zou zichzelf eerder op de dag hebben gemeld bij een politiebureau in Brussel en zelfs hebben aangegeven dat hij politieagenten wilde vermoorden. De politie verhoorde hem maar liet hem later weer vrij, aldus HLN.

Het dreigingsniveau in België is niet aangepast naar aanleiding van de vermoedelijke aanslag, meldt het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (OCAD). Er blijft sprake van dreigingsniveau 2, wat betekent dat "een dreiging weinig waarschijnlijk is".

De Belgische premier Alexander de Croo schrijft op Twitter mee te leven met de nabestaanden van de overleden agent. De minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden spreekt van een "verschrikkelijk drama en hartverscheurend nieuws".

De Brusselse burgemeester Philippe Close heeft het over een "ondraaglijk drama". "De politie beschermt ons en moet beschermd worden", aldus Close op Twitter. De Nederlandse ambassadeur in België, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan, zegt dat "de gedachten van Nederland met de nabestaanden van de gedode agent zijn". "Wij leven met onze buren mee", schrijft de ambassadeur op Twitter.

De politie meldt dat donderdagochtend iemand op het politiebureau in het noorden van Brussel verscheen die "onsamenhangende opmerkingen maakte en sprak over haat naar de politie". De man vroeg om psychische hulp en werd naar een psychische eenheid begeleid voor opname. Later bleek de man het ziekenhuis te hebben verlaten. Of deze man de verdachte is in de zaak, kon de politie in de nacht van donderdag op vrijdag nog niet zeggen. De Belgische politie geeft vrijdagochtend een persconferentie over de zaak.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.