Kun je je stroom nog kwijt als je zonnepanelen neemt? Lukt het om van het gas af te gaan? Liander geeft tekst en uitleg en iedereen is welkom

Van onze verslaggever
Schagen

Kun je je stroom nog kwijt, als je zonnepanelen op het dak legt? Krijg je voor je nieuwe bedrijf nog een stroomaansluiting?

Het zijn vragen die iedereen uit Schagen maandagavond kan stellen tijdens een openbare bijeenkomst van de gemeenteraad. Er wordt die avond gesproken over de infrastructuur van de gas- en elektraleidingen in de gemeente. Medewerkers van Liander geven tekst en uitleg.

Omdat het streven is om van het gas af te gaan wil de gemeenteraad wel eens weten hoe het verder gaat. ’Kunnen de huidige systemen van Liander dit aan? Wat is noodzakelijk om er voor te zorgen dat we over tien jaar minder gas gebruiken en meer stroom. Kunnen we alle zonnepanelen plaatsen zoals we dat wensen? Waarom moet er een regelstation komen tussen St. Maarten en St. Maartensbrug?’ Het zijn een paar vragen die de gemeenteraad graag wil stellen deze avond.

Inwoners van Schagen die ook met vragen zitten kunnen ook naar het gemeentehuis aan de Laan komen. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Na een presentatie door medewerkers van Liander, het bedrijf dat de kabels en leidingen beheert, wordt ook besproken of Schagen voldoende ruimte kan maken voor duurzame energie. Daarna is er een paneldiscussie met onder meer wethouder Simco Kruijer, ondernemers Janco Zeeman en Kees Mosch en Ruud Cuypers van TNO (deskundige op het gebied van energieopslag). Mensen in de zaal mogen meepraten.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.