D66 wil meningen horen over één West-Friese gemeente, regionale afdeling houdt zaterdag openbare bijeenkomst in Oosterblokker

D66-gedeputeerde Ilse Zaal van de provincie Noord-Holland.© Foto D66 Noord-Holland

Cees Beemster
Oosterblokker

West-Friesland telt nu nog zeven gemeenten. De afdeling West-Friesland van D66 spreekt hardop haar streven uit dat dit één gemeente zou moeten worden om problemen het hoofd te kunnen bieden.

Komende zaterdag 12 november mag iedereen op een partijbijeenkomst in Oosterblokker hierover zijn of haar mening geven. D66 start de bijeenkomst voor leden en andere belangstellenden zaterdagochtend om 10.30 uur in cultureel centrum Pancratius met koffie. Een gids neemt de bezoekers vervolgens mee voor een wandeling door waterberging Drachterveld; de 22 hectare grote groene buffer tussen de bebouwing van de gemeente Hoorn en Drechterland.

Schaalvergroting

Na de lunch geeft oud-PvdA-gedeputeerde Friso de Zeeuw, en emeritus hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU in Delft, een presentatie over schaalvergroting en gemeentelijke herindeling. Huidig D66-gedeputeerde van Noord-Holland Ilse Zaal legt uit hoe de West-Friese regio versterkt kan worden en hoe stad en platteland beter kunnen samenwerken.

Toehoorders mogen ook vragen stellen en het gesprek over bestuurlijke schaalvergroting aangaan.

„In onze West-Friese verkiezingsprogramma spreken wij over één West-Friesland, maar we staan open voor de meningen van anderen over de voor- en nadelen daarvan”, zegt voorzitter Lydia Tacx van D66 in West-Friesland. Dat D66 voor een gemeentelijke schaalvergroting pleit, vloeit volgens haar voort uit de uitdagingen waarvoor de regio staat.

’Uitdagingen te groot’

Tacx doelt op de energietransitie die onontkoombaar is, de woningbouw, de leefbaarheid en het aantrekken van nieuwe bedrijven voor de werkgelegenheid. „De uitdagingen zijn te groot voor afzonderlijke gemeenten. Ze zijn zelfs bovenregionaal en overstijgen soms zelfs de provincie. Om die problemen het hoofd te kunnen bieden denken wij na over schaalvergroting. We gaan zaterdag leren en luisteren. Mondiaal hebben we grote problemen waarvoor je niet binnen je eigen gemeente kunt blijven zitten. Maar we staan hier heel open in.”

De bijeenkomst eindigt om 14.30 uur. Bezoekers kunnen zich vooraf tot en met vrijdag aanmelden door een mailtje te sturen naar bestuur@d66westfriesland.nl waarbij men voor de lunch ook eventuele dieetwensen mag doorgeven.

Lees ook: Gemeentebelangen Stede Broec wil schaalvergroting in West-Friesland

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen