Puur For Kids wil nog veel meer ’arme’ kinderen helpen

Kinderen die naar de middelbare school gaan kunnen een rugtas met schoolspullen krijgen via Puur For Kids.© Foto aangeleverd

Eric Molenaar
Hoorn

Zonder uitzondering zijn ze al druk, de acht vrouwen achter stichting Puur For Kids. Maar dat weerhoudt ze niet van plannen om nóg meer te gaan doen voor kinderen uit gezinnen die het minder hebben. Ook het gebied waarin ze actief zijn, willen ze uitbreiden.

De Hoornse Nicolien Jorritsma nam in 2007 het initiatief om op vier locaties in Hoorn, letterlijk onder de kerstboom, cadeautjes in te zamelen, voor kinderen uit gezinnen die aangesloten waren bij Voedselbank West-Friesland. Samen met andere vrouwen, partners van leden van de Junior Kamer West-Friesland, werd het project groter.

Er kwamen tientallen kerstbomen bij, overal in West-Friesland en later werden ook kinderen uit gezinnen bij de voedselbanken in Alkmaar en Langedijk verblijd, dankzij donaties van particulieren én bedrijven. De afgelopen twee jaar was de actie vanwege corona volledig online, maar Puur For Kids scoorde via de ’webshop’ zelfs een hoger bereik en dito opbrengst.

(Tekst gaat door onder de afbeelding)

De acht drijvende krachten van PuurforKids: vanaf linksboven met de klok mee: Christine, Nicolien, Bianca, Desiree, Miranda, Gaby, Afke en Leonie.© Foto’s Bas Zwerver

Bomen terug

Dit jaar blijft het mogelijk online een bijdrage te doneren of cadeaubonnen te kopen voor kinderen, maar ook komen de kerstbomen terug. Vanaf 6 december zijn ze te vinden op zo’n 66 locaties in West-Friesland, Alkmaar, Heerhugowaard en Schagen. In de bomen hangen kaartjes voor een jongen of meisje in een bepaalde leeftijdscategorie. Wie dat wil kan een kaartje pakken, een cadeautje kopen en dat onder de boom leggen. Op 16 december worden de cadeaus opgehaald, om vlak voor kerstmis te worden uitgedeeld. Voor kinderen ouder dan 12 zijn er cadeaubonnen te bestellen via www.puurforkids.nl

Afke Velink, die de pr doet, had onlangs nog een gesprek met de mensen achter de Voedselbank in Hoorn en weet dat de nood steeds hoger wordt. Steeds meer mensen moeten als gevolg van de gestegen prijzen en inflatie een beroep doen op deze voorziening. „De verhalen zijn echt schrijnend.”

Hulpverleners

De stichting beperkt zich niet alleen tot de inschrijvingen van de Voedselbank. Ook gezinnen die net boven de inkomensgrens zitten, komen in aanmerking, via de hulpverleners die deze gezinnen kennen en een speciale aanvraag kunnen indienen. Zo hebben ze vorig jaar 200 kinderen extra (naast 350 via de voedselbanken) van cadeautjes kunnen voorzien.

Ondertussen heeft Puur For Kids de activiteiten uitgebreid, met laptops, de ’schooltas’ en de ’beweegtas’. „Er is meer vraag dan alleen rond kerst. Daarom hebben we voor kinderen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben meer projecten in het leven geroepen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zo stelt de stichting sinds kort laptops ter beschikking voor kinderen uit de doelgroep, aan te vragen via scholen, bewindvoerders, maatschappelijk werkers of andere hulpverleners. Het doel is leerachterstanden te voorkomen. De laptops, met Squla leerpakket, worden betaald uit donaties van onder andere bedrijven. Eerder dit jaar kreeg dit project een fikse geldinjectie van datagigant Google, die goed was voor 150 Chromebooks.

De ’schooltas’, voor kinderen die naar de middelbare school gaan, is een rugzak met alle nodige schoolspullen, van schriften en een geodriehoek tot een passer en een rekenmachine. Hier draagt Stumpel een steentje bij, maar ook particulieren. Vorig jaar kregen ze ruim 8.000 euro van RSG Enkhuizen, uit het project ’Economie in bedrijf’. Dit jaar werden 130 gevulde schooltassen uitgedeeld.

Bewegen

Volgend jaar komt de ’beweegtas’ erbij, voor 6- tot en met 15-jarigen. Dit idee wordt nog verder ontwikkeld, maar het gaat om verschillende attributen om te sporten, zoals een springtouw, een bal en rackets. Er is inmiddels donatiegeld gereserveerd voor 200 van deze tassen.

Alsof het nog niet genoeg is, denkt het bestuur van de stichting Puur For Kids, dat bestaat uit Miranda Boots, Afke Velink, Bianca Elfrink, Nicolien Jorritsma, Leonie Walburg, Gaby Alberts, Christine Samsom en Desiree Veenis, aan uitbreiding van het werkgebied. Als het even kan tot een veel groter deel van Noord-Holland.

Is Velink niet bang dat het de bestuursleden boven het hoofd gaat groeien? „Onderschat ons niet. In de kerstperiode is het sowieso druk, maar veel aanvragen komen via de website binnen. Dat moet gemanaged worden. We werken met projectgroepen. Op elk project en ook op zaken als sponsoring en contact met voedselbanken en scholen zitten een of twee van ons. We doen het samen met instanties als de voedselbanken en de hulpverleners. En we weten waar we het voor doen. Zo’n glimlach van een kind wil je vaker zien, toch?”

Lees ook: Actie Puur For Kids ook nu online: vorig jaar 615 kinderen blij met kerstcadeautje

Lees ook: Exclusieve chocoladerepen van Erlin, Hannah en Guus dragen bij aan recordwinst ’Economie in bedrijf’ op RSG Enkhuizen. Ruim 8.000 euro voor goede doel Puur For Kids

Lees ook: Puur For Kids: cadeaus geven gaat nu online, ’niets doen is geen optie’

Lees ook: Cadeau-actie Puur For Kids breidt steeds verder uit: na West-Friesland en Alkmaar nu ook Langedijk

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.