Remco uit Winkel nieuwe wereldkampioen bietentelen: winnende biet woog ruim 47 kilo

Voor wereldkampioen Remco de Veer klonk zaterdag het Wilhelmus.© Foto aangeleverd

Mike Deutekom
Nieuwe Niedorp

Remco de Veer uit Winkel is zaterdag de nieuwe wereldkampioen bieten telen geworden. De Winkeler leverde bij bietenteelvereniging De Dorstige Biet een exemplaar in van zevenenveertig kilo en vijftig gram en dat was veruit het zwaarste exemplaar.

De Veer liet driehonderddertig andere bietentelers achter zich, zo blijkt uit de inzendingenlijst over het teeltjaar 2022 van De Dorstige Biet.

Afgelopen zaterdag werd de winnaar tijdens het jaarlijkse Bietenbal van de vereniging bekend gemaakt. De nummer twee van dit teeltjaar is Waarlander Theo Beemsterboer. Zijn voederbiet woog eveneens meer dan veertig kilo (42,4 kilo) maar was dus bijna vijf kilo lichter dan die van De Veer. Het brons was voor Klaas van der Oord uit Oude Niedorp. Zijn biet woog 41,9 kilo.

Hoewel de veertigplussers van het teeltjaar 2022 indrukwekkende bieten zijn, komen ze nog niet in de buurt van het wereldrecord. Dat staat nog altijd op naam van Piet de Goede uit Heerhugowaard. Hij teelde in 2005 een reus van een biet met het gewicht van 71 kilo en vijftig gram. De nummer twee op de lijst zwaarste bieten aller tijden, Siem Hartman uit Schagen, bleef in 2009 nog zeven kilo achter De Goede.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.