Lichtkunst, film, muziek, opera en markt, theater, de natuur helpen of een griezelige tocht: er is voor ieder wat wils met deze 10 tips voor activiteiten in de regio Alkmaar

Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Van wees tot VOC

Hans van Santen schreef het boek ’Van Alkmaarse wees tot Commandeur van de VOC’: over het leven van Wollebrant Geleynssen de Jongh (1594 - 1674) en hoe hij van ’eenvoudige Alkmaarse jongen’ carrière maakte bij de VOC. Op dinsdag 8 november om 15 uur in Laatmakers op de Laat 27 vertelt Hans over zijn zoektocht naar dit verhaal. Entree gratis. De lezing wordt georganiseerd door de Nederlandse Genealogische Vereniging (www.ngv.nl).

Verlicht Alkmaar

Rond de klok van vijf uur wordt het donker in de stad en gaan de lichten aan. Lichten van visuele kunstobjecten en lichtprojecties, op 4 en 5 november tijdens het Alkmaar Light Festival georganiseerd door De Karavaan. Loop tussen 17 en 23 uur de wandelroute door Alkmaar en kom onderweg lichtgevende kunst tegen met muziek, zang en dans. De ’highlights’: een grote projectie op de Ringersfabriek, een muzikaal lichtkunstwerk met 1848 stuks relais uit 300 sloopauto’s en een videoshow op de Waagtoren. Meer informatie en tickets: www.alkmaarlightfestival.nl.

Harmonie Excelsior

Harmonie Excelsior bestaat 125 jaar en hebben sinds de zomer een nieuwe dirigent, Jan van der Plas (foto). Op zondag 6 november is er een ’muzikaal feestje’: slagwerk- of blaasmuzikanten uit de regio worden uitgenodigd om samen muziek te maken met het thema ’around the world’. De repetitie is ’s ochtends en afsluiter is het concert in theater de Binding. Meer info en inschrijven: www.harmonieexcelsior.com.

Filmfestival Alkmaar

Viertentwintig films, de ’crème de la crème’ van de internationale cinema, te zien tijdens het Filmfestival Alkmaar t/m 6 november in Filmhuis Alkmaar, HAL 25 en PCC Oosterhout.

Er zijn nieuwe films van gevestigde makers als Martin McDonagh, Ruben Östlund en Gaspard Noe. Openingsfilm is ’Close’ van de Belgische Lukas Dhont. Ook staat Turkije als filmland in de schijnwerpers, met films als ’Kedi’ en ’Mustang’. Extra tip: voorafgaand aan de film ’Blind Ambition’ op 6 november, is er om 15.45 uur een wijnproeverij met één van de hoofdpersonen uit de film, sommelier Pardon Taguzu. Bij HAL 25 kun je een festivalmaaltijd kopen. Voor het programma, meer info en tickets: www.filmfestivalalkmaar.nl

Griezelen door het bos

Je loopt door het donkere bos, komt griezelige figuren tegen en lost raadsels op. Stichting Samen Spelen organiseert 4 & 5 november een Griezeltocht bij Camping Geversduin, waarbij de opbrengst naar de stichting gaat die activiteiten organiseert voor zieke kinderen en mensen met een beperking. Inschrijven (vanaf 12 jaar): stichtingsamenspelen.nl. Niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.

Opera opent winterfair

Operazangeres Wiebke Göetjes opent 5 november de Winterfair in The Fallon Hotel op de Prins Bernhardlaan 16 in Alkmaar. De markt is van 11 tot 15 uur en gratis te bezoeken. De opbrengst gaat naar de Tesselschade Studiefonds. Vrouwen zonder financiële middelen kunnen een beroep doen op dit fonds om een opleiding te volgen. Tesselschade is de oudste vrouwenvereniging van Nederland.

Göetjes zong o.a. in The Phantom of the Opera van Joop van den Ende, vertolkte diverse rollen en zong in bekende operahuizen in binnen- en buitenland. Haar andere passie is breien.

Festival vol bockbier

Veertig soorten bockbier is te proeven op het Vriendenbock festival in de Grote Kerk Alkmaar op 4, 5 en 6 november (let op: 4 & 5 nov. uitverkocht). Er zijn bijpassende hapjes en live muziek van o.a. ’The Sting’ op zondag. Het hele weekend staat dj Michael Admiraal aan de knoppen. Het is een initiatief van Stichting Vrienden van de Grote Sint Laurenskerk, Proeflokaal De Boom en andere lokale horecaondernemers. Meer info: vriendenbock.nl.

Fay Lovsky’s foute liedjes

Wat vroeger kon, kan nu niet meer. Wat nu kan, kon vroeger echt niet. Er zijn cartoonisten of cabaretiers die niet meer mogen optreden, liedjes die niet meer gedraaid mogen worden (zoals Frank Zappa, Ray Charles en Betty Carter). En hier? In de Cultuurkoepel Heiloo speelt om 15.15 uur Fay Lovsky een aantal ’bedenkelijke liedjes’ in een solo-optreden met met gitaar, theremin en een robot voor de extra stemmen. Afhankelijk van hoe je ernaar kijkt zijn de nummers ’helemaal fout’ en ga je ’met een ongemakkelijk gevoel naar huis’. Info en kaarten (17,50 euro): www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Klussen in het groen

Trek de laarzen aan en help de natuur een handje! Op 4 en 5 november is het ’Natuurwerkdag’. Op meer dan zestig locaties in de regio kun je vrijwilligerswerk doen in het groen. De klussen zijn gericht op het onderhouden en herstellen van de natuur, wat bijdraagt aan de leefomgeving van planten en dieren. Er is een locatieleider aanwezig waar je al je vragen kwijt kunt. Info en aanmelden: www.natuurwerkdag.nl.

Foto: Yorinde Diepstraten

Duo Roes & Ruth Elings

Niet één, maar twee voorstellingen: op vrijdagavond 4 november is om 20.30 uur een dubbeloptreden van theaterduo Roes en Ruth Elings.

Roes (Judith Oosterwijk en Sophie Laurence) spelen de voorstelling ‘We zullen wel zien waar we terechtkomen’ over Alexine Tinne, die in 1861 als eerste vrouwelijke ontdekkingsreiziger door de Sahara reisde.

Ruth Elings (foto) speelt ’Tobben’: een Nederlandstalig liedjesprogramma met Annie M.G. Schmidt, Wim Sonneveld en Yentl en De Boer als inspiratiebron. Tickets 12,50 euro, via: www.degroenezwaan.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.