’Lokale omroepen mogen bij toewijzing zendtijd voor komende vijf jaar niet gedupeerd worden’
De VVD en D66 vrezen dat lokale omroepen achter het net vissen als de zendtijd voor de komende vijf jaar weer regionaal wordt toegewezen. Subsidies van de gemeenten gaan dan ook automatisch naar deze zender. Op die manier wordt WEEFF, die zeer nauw samenwerkt met de regionale zender NH Nieuws, door de inwoners van West-Friesland momenteel betaald.
In Westfries verband worden de criteria vastgesteld en de voorkeurspartij voorgedragen aan de gemeenteraden in West-Friesland. ,,Op die manier is eerder regionaal ook gekozen voor WEEFF’’, licht VVD’er Rob Droste mede namens Niek Heijne (D66 Hoorn) toe. Beide raadsleden hebben nu vragen gesteld aan het college van Hoorn omdat zij bang zijn dat lokale initiatieven hierdoor niet op financiële steun kunnen rekenen.
,,In Hoorn hebben we bijvoorbeeld ook ’van Hoorn zeggen’, een leuk maar wel lokaal initiatief die programma’s maakt die alleen op onze stad zijn gericht. Daar ben ik meer in geïnteresseerd dan een item van WEEFF over bijvoorbeeld Opmeer of Medemblik. Maar omgekeerd geldt dat natuurlijk ook. Ik kan mij voorstellen dat er lokale initiatieven in bijvoorbeeld Koggenland, Drechterland en Enkhuizen zijn van een lokale omroep waar de inwoners van die gemeenten meer belangstelling voor hebben. Door een regionale regeling, waarbij wordt gekozen voor WEEFF, mogen lokale initiatieven niet achter het net vissen.’’
Provinciale omroep
Droste zegt het overigens ook wat merkwaardig te vinden dat gemeenten via WEEFF de schijn opwekt de provinciale omroep NH Nieuws subsidiëren. ,,Dat mag niet de bedoeling zijn.’’
Droste en Heijne willen van het college van Hoorn weten of het budget dat beschikbaar wordt gesteld voor de omroep ook gesplitst kan worden. Op die manier kunnen lokale initiatieven toch worden gesteund, zo denken de beide politici. Ook willen ze weten of Hoorn kan besluiten af te wijken van de voordracht van de Westfriese portefeuillehouders. Tevens willen de raadsleden weten of omroepen gedwongen kunnen worden tot samenwerking als gemeenten onderling voor andere zenders kiezen.
Het college van Hoorn moet eerst de vragen van de raadsleden beantwoorden voordat ze hier publiekelijk op reageren.