Bij de opening van Grand Café de Botterwerf staat de Volendamse trots centraal
© Foto Erik Rietman
Grand Café De Botterwerf aan het Slobbeland opende woensdagavond zijn deuren. In de oude scheepswerf en het aangrenzende restaurant moeten Volendammer cultuurhistorie en sociaal werk samenkomen. Wat er ook gebeurt, de betrokken partijen zijn nu al blij met het resultaat. „Heel Volendam is er trots op.”
„Zien jullie dit?”, roept Danny door de scheepswerf. „Dit hebben wij gemaakt.” En hij wijst naar de planken aan de onderkant van de klassieke Volendamse botter. „Dit was kapot en wij hebben het gemaakt. Als we doorwerken kan die uiteindelijk weer het water op.” Trots kijkt hij naar het grote schip, dat in de - aan het restaurant grenzende - scheepswerf voor restauratie ligt opgesteld.
De opening van het restaurant waar de 3JS het nummer Mijn Dorp zingen.© Foto Erik Rietman
Danny is vaak te vinden in de loods. Hij is één van de vaste werknemers die via zorgverlener Orion hier helpt klussen aan de oude Volendamse botters.
© Foto Erik Rietman
Het restaurant, annex sociale werkplaats, moet een plek worden waarin de Volendammer cultuurhistorie hand in hand gaat met een sociaal doel. In de werf kunnen inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt oude botters opknappen en in het restaurant kunnen zij horeca-ervaring opdoen. Het project kwam tot stand door een bijzondere samenwerking tussen de gemeente Edam-Volendam, Vereniging Behoud Volendammer Botters, zorginstelling Odion, De Botterwerf en de Volendamse band de 3JS.
Bezoekers worden rondgeleid door de botterwerf naast het restaurant.© Foto Erik Rietman
Buiten de boot
Met zoveel betrokken partijen ging dat niet zonder slag of stoot, maar niemand lijkt het daarover te hebben. Het café is feestelijk aangekleed met ballonnen en de alcoholvrije drankjes en vegetarische bittergarnituur worden gulzig genuttigd door de tientallen bezoekers die op de opening zijn afgekomen.
Met zijn mooiste jasje aan kijkt Gerard Pieterman naar het binnenstromende publiek. Als jobcoach is hij betrokken bij het project en hij vindt het eigenlijk nu al geslaagd. Hij is vooral blij dat mensen die net buiten de boot vallen, een mooie plek hebben om weer op te starten. „Stel dat mensen kampen met psychische klachten, of net opkrabbelen uit een burn-out, dan is dit de perfecte plek om weer op te starten. Ze kunnen lekker aan de slag, krijgen goede begeleiding en kunnen makkelijker doorgroeien naar een nieuwe baan.”
Op die manier moet er volgens Pieterman naar het restaurant worden gekeken. Niet als een werkplek om mensen bezig te houden, maar als een sociaal traject waar mensen weer kunnen doorstromen. „Het is toch prachtig als horecaondernemers op de Dijk straks hier nieuw personeel vinden. Dit project is uniek in Nederland, heel Volendam is er trots op.”
Volendamse historie
Die Volendamse trots is terug te zien in het café. Scheepswerfgereedschap, visnetten en schilderijen van de originele Volendamse kledij hangen als decor aan de muren. Het restaurant moet samen met de botterwerf de rijke historie van het vissersdorp uitstralen.
Ook de opening, verzorgd door wethouder Vincent Tuijp, Gerard Pieterman, Jan Dulles en burgemeester Lieke Sievers, barst het van het Volendams chauvinisme. „Wie het verleden van het dorp niet eert, is de toekomst niet weert”, zegt Tuijp tijdens zijn speech. En vlak voordat de burgemeester het restaurant opent zegt ze: „Met de botterwerf is er een prachtig Volendams verhaal aan ons dorp toegevoegd.”
De 3JS doen met een opvoering van het nummer Mijn Dorp nog een duit in het zakje: „Ik ga nooit meer weg uit Volendam”, zingt Jan Dulles. De nieuwsgierige bezoekers vinden het allemaal prachtig en kijken met een lach op hun gezicht naar het optreden.
Sociale rol
De sociale werkplekken in Grand Café De Botterwerf zijn niet uitsluitend voor Volendammers, dat wil Pieterman duidelijk gezegd hebben. „Als jongeren uit Edam of Purmerend hun draai niet weten te vinden en wij hebben een plekje vrij, zijn zij van harte welkom. We willen die sociale rol heel breed dragen.”
„Maar”, voegt Pieterman eraan toe. „Volendammers krijgen natuurlijk wel voorrang.”