Rusland werkt weer mee aan graanakkoord

ANP Producties | Bron: ANP
Ankara

Rusland werkt weer mee aan de uitvoering van het graanakkoord met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. Het land trok zich zaterdag eenzijdig terug na aanvallen op de Russische Zwarte Zeevloot bij de door Rusland bezette Krim.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde in het parlement aan dat de Russische medewerking woensdagmiddag wordt hervat. Hij zei dat de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe het besluit aan zijn Turkse collega had meegedeeld. Dat werd kort daarna bevestigd door Russische persbureaus.

Rusland zei zaterdag dat de veiligheid van schepen op de Zwarte Zee niet kon worden gewaarborgd. De vloot bij de Krim zou zijn aangevallen door Oekraïense drones. Kiev heeft de verantwoordelijkheid niet opgeëist.

Graanschepen

President Vladimir Poetin zegt dat hij van Oekraïne "garanties" heeft geëist dat de graancorridor niet misbruikt wordt voor militaire operaties tegen Rusland. Het ministerie van Defensie meldt dat Oekraïne die garanties schriftelijk heeft gegeven.

Ondanks dat Rusland afstand had genomen van de deal, vertrokken maandag en dinsdag graanschepen uit Oekraïne. Daar hadden Oekraïne, Turkije en de VN afspraken over gemaakt. Erdogan belde dinsdag Poetin in een poging om Rusland weer bij de deal te betrekken. Moskou heeft zich nu weer aangesloten, maar Poetin benadrukt dat Rusland het recht houdt om zich terug te trekken. Maar zelfs in dat geval zou zijn vloot geen graanschepen tegenhouden die van Oekraïne naar Turkije varen.

Verenigde Naties

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres verwelkomt de terugkeer van Rusland in de overeenkomst. Hij zegt met alle partijen samen te werken aan een verlenging van de huidige afspraak, die afloopt op 19 november.

Rusland en Oekraïne sloten afgelopen zomer een deal over de export van Oekraïens graan over zee, nadat die door de Russische invasie tot stilstand was gekomen. Het akkoord kwam tot stand na bemiddeling door Turkije en de Verenigde Naties. De vier partijen zijn vertegenwoordigd in een coördinatiecentrum in Turkije, waar controles plaatsvinden op schepen die onder de deal vallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.