NS versobert dienstregeling verder vanaf 7 november

De nieuwe dienstregeling heeft veel gevolgen voor de treinreizigers vanuit Hoorn, Alkmaar, Schagen en Haarlem.© Foto Mediahuis / Coen van de Luytgaarden

ANP
UTRECHT

Vanwege het aanhoudende personeelstekort rijdt de NS vanaf maandag 7 november op een aantal trajecten met minder treinen, meldt de vervoerder. Reizigers dienen rekening te houden met drukkere treinen en mogelijk vaker overstappen. De waarschuwing geldt vooral in weekeinden en avonden.

De beperkingen gelden voor de intercity’s tussen Den Haag Centraal en Amsterdam Centraal, tussen Rotterdam Centraal en Utrecht Centraal, tussen Alkmaar en Haarlem en tussen Schagen en Alkmaar. Ook op zo’n vijftien trajecten van sprinters wordt de dienstregeling versoberd.

„Uiteraard doen we dit liever niet, maar de situatie maakt dat het niet anders kan en zo blijven we voorspelbaar. Toch kan het voorkomen dat treinen op het laatste moment uitvallen omdat het tekort aan personeel groter is dan verwacht. Plan je reis kort van tevoren in de reisplanner”, adviseert de vervoerder.

Eerder voerde de NS al een beperking in voor de dienstregeling op 22 intercity- en 20 sprintertrajecten. Dat leidde al tot een forse groei van het aantal klachten van reizigers, aldus belangenorganisatie Rover.

(Tekst gaat door onder de grafiek)

In totaal kwamen daar in oktober 2650 klachten binnen. In september, normaal gesproken de drukste maand op het spoor, lag dat aantal op 1749. Het traject waar reizigers de meeste problemen ondervonden was tussen Zwolle en Utrecht. Ongeveer een kwart van de klachten ging over deze route.

Rover vroeg de NS eerder maandag om het besluit om kortere treinen in te zetten te heroverwegen. „NS moet alles uit de kast halen om de problemen op te lossen. Eigen regels over hoe lang een trein mag zijn met een enkele conducteur moeten daarvoor worden losgelaten”, aldus een woordvoerder.

Minder Intercity’s op werkdagen overdag tussen:

  • Schagen en Alkmaar (alleen in de spits)
  • Alkmaar en Haarlem (alleen in de spits)

Minder Sprinters op werkdagen overdag tussen:

  • Woerden en Leiden Centraal (in de randen van de spits)
  • Utrecht Centraal en Leiden Centraal (vrijdag de hele dag)

Op werkdagen in de avond:

  • Hoorn en Hoorn Kersenboogerd
  • Hoofddorp en Hoorn (1x per uur)
  • Baarn en Utrecht Centraal (1x per uur)

In het weekend tussen:

  • Hoorn en Hoorn Kersenboogerd
  • Hoofddorp en Hoorn (1x per uur)

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen