Olympisch kampioene Schouten behaalt in Thialf zege op 3000 meter

Irene Schouten na de 3000 meter tijdens het World Cup Kwalificatietoernooi in Thialf.© ANP/Vincent Jannink

ANP
HEERENVEEN

Schaatsster Irene Schouten uit Andijk heeft bij kwalificatiewedstrijden voor de wereldbeker haar favorietenrol op de 3 kilometer waargemaakt. De olympisch kampioene bleef in een direct duel Antoinette Rijpma-De Jong voor: 3.59,21 om 4.00,13.

Marijke Groenewoud eindigde in 4.02,72 als derde. Joy Beune (4.03,97) en Merel Conijn (4.06,51) plaatsten zich als nummers 4 en 5 ook voor de eerste vier wereldbekerwedstrijden in november en december, in Stavanger, Heerenveen en Calgary (twee keer).

Schouten won in februari bij de Spelen in Beijing goud op de 3 kilometer, 5 kilometer en de massastart. Het kwalificatietoernooi in Thialf was ze vrijdag begonnen met de achtste plek op de 1500 meter. Rijpma-De Jong won die afstand.

„Kwalificeren voor de wereldbekerwedstrijden moest wel lukken. Maar ik wilde ook graag winnen, het is toch mijn afstand. Bovendien is het mijn werk, dus ik wil altijd goed rijden. Daar moet je alles aan doen”, zei de 30-jarige Schouten. Het verschil met Rijpma-De Jong en de anderen was wat minder groot dan vorig seizoen. Zo gek is dat niet, zei Schouten. „We staan pas drie weken op het ijs. Dat is vrij laat. En het materiaal is nog niet helemaal op orde. Ik raak mijn slagen nog niet helemaal goed. De echte timing is er nog niet helemaal.”

Schouten hoopt de komende maanden toe te groeien naar haar topvorm. „Ik moet nu niet te vroeg juichen. Het gaat er wie straks in maart bij de WK afstanden de snelste is. Daar worden de titels verdeeld.”

Lees ook: Irene Schouten wil nog steeds de beste zijn en prijzen winnen. ’Maar ik ben minder streng voor mezelf, omdat ik mijn ultieme doel heb behaald’

Lees ook: Irene Schouten durfde dé kermishit alleen van een afstandje mee te zingen

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen