Minister bezorgd over stijging van aantal tandartsmijders. ’Minima gericht helpen’

Steeds meer mensen mijden de tandarts.© Foto ANP/Pieter Stam de Jonge

Annemarie de Jong
Den Haag

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is bezorgd over volwassenen die niet regelmatig een tandarts bezoeken. „Er zijn signalen over het toenemend mijden van mondzorg”, laat hij weten.

Steeds meer Nederlanders slaan controles en behandelingen bij de tandarts en mondhygiënist over. Mogelijk door geldgebrek. Een aantal loopt rond met pijn en ontstekingen, met soms ernstige gezondheidsschade tot gevolg. Ook schamen mensen zich voor hun slechte gebit. Kuipers: „Maar het is niet duidelijk hoe groot het probleem precies is en in welke mate de mondzorg wordt vermeden om financiële redenen.”

Het rijk heeft een nader onderzoek ingesteld. Samen met gemeenten, zorgverzekeraars, de mondzorgalliantie en Patiëntenfederatie wordt verkend welke maatregelen het vermijden van mondzorg om financiële redenen kunnen terugdringen. Kuipers stuurt de Tweede Kamer binnenkort een brief over de aanpak.

Basispakket

Mensenrechtenorganisatie ’Dokters van de Wereld’ voert met een petitie actie voor terugkeer van mondzorg in het basispakket van de zorgverzekering. Bedoeld worden controles, preventie, gebitsreiniging en pijnbestrijding en dus niet cosmetische zaken als facings en tanden bleken. „Zodat ook mensen met een kleine portemonnee naar de tandarts kunnen.”

Lees ook: Johan (25) kan de tandarts niet betalen. ’Ik stink uit mijn mond en durf niet te daten’

De minister voelt daar niets voor. „Opname in het basispakket is geen garantie dat mensen wel naar de tandarts gaan: ook ten tijde van het ziekenfonds gingen er jaarlijks bijna een miljoen mensen niet naar de tandarts.” Mondzorg in het basispakket maakt de tandarts volgens Kuipers niet per se toegankelijker. „Omdat een groot deel van deze kostenverschuiving via het eigen risico ook weer bij de mensen zelf wordt neergelegd.”

Premiebetaler

Volgens het ministerie van VWS is berekend dat ’het uitbreiden van het basispakket met tandheelkundige zorg een netto effect op de collectieve zorguitgaven heeft van 1,45 miljard euro per jaar’. „De premiebetaler zal dan per jaar vijftien euro extra betalen. Daar moeten eventuele kosten voor eigen risico bij worden opgeteld.”

De minister noemt het ’een grove en zeer kostbare ingreep voor een specifieke groep’. „Dit valt niet te rijmen met de pogingen om de almaar stijgende zorgkosten te beteugelen en om terughoudend om te gaan met generieke toevoegingen aan het pakket.” ’Dokters van de Wereld’ voorziet geen premiestijging.

Schrobben

Kuipers: „Volwassenen hebben een eigen verantwoordelijkheid voor de verzorging van hun gebit en daarbij hoort dat zij regelmatig ter controle naar de tandarts gaan. Men kan mondzorg altijd aanvullend verzekeren. Dan geldt er bovendien geen eigen risico.” Volgens ’Dokters van de Wereld’ vergt een gezond gebit professionele hulp en kennis. „IJverig schrobben is niet genoeg.”

Lees ook: Mondzorg terug in het basispakket? ’Tandarts te duur, dan maar een kunstgebit’

De zorgminister vindt dat je tandartsmijders beter op een andere manier kan helpen. Gekeken wordt of via de gemeentepolis en lokale maatwerkbudgetten ’minima gericht kunnen worden geholpen’.

’Dokters van de Wereld’ staat niet te juichen. „Zo ontstaat een lappendeken aan noodhulp, afhankelijk van waar je woont, voor iets wat duidelijk een landelijk probleem is.”

Sinds 2007 draaien volwassenen zelf op voor tandartskosten. Het basispakket dekt alleen kaakchirurgie in het ziekenhuis en driekwart van de kosten voor een kunstgebit, maar niet het trekken van tanden en kiezen. Mondzorg tot en met zeventien jaar wordt wel vergoed.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen